Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Село Дъбовик събра кавалджии и певци за конкурса "С песните на Иван Георгиев"

Около 40 индивидуални изпълнители взеха участие в ХХV Национален конкурс за млади изпълнители на добруджански народни песни и на кавал „Иван Георгиев 2022”. Конкурсът предизвика голям интерес, след като през последните две години целият свят беше парализиран от най-различни мерки и ограничения заради пандемията от коронавирус, съобщиха от общинската администрация в Генерал Тошево.

Конкурсът, който продължи цял ден, отново доказа, че нуждата от такива прояви е повече от необходима, тъй като това е начинът да се съхрани културната ни памет, а бъдещите поколения да се докоснат и открият обаянието на фолклорното и музикално богатство.

ХХV Национален конкурс за млади изпълнители на кавал и добруджански песни „Иван Георгиев” се проведе на два етапа: акапелно и със съпровод, като едната песен беше на Иван Георгиев. В трета възрастова група изпълнителите по народно пеене и кавал, класирали се на 1, 2 и 3 място получават едногодишна стипендия от Министерството на културата.

Тази година журито бе тричленно, като в него се включиха доц. д-р Галя Петрова- Киркова от АМТИ град Пловдив, Сашка Ченкова - главен учител в НУФИ „Филип Кутев“, град Котел и Николай Генов – зам. директор в НУФИ „Филип Кутев“, град Котел.

Националният конкурс за млади изпълнители на кавал и добруджански народни песни се организира от Община Генерал Тошево и Народно читалище „Дора Габе - 1940” село Дъбовик.

Юбилейното издание на музикалната проява завърши с великолепно изпълнение на песента „Мило ми е, мамо” на всички наградени участници, жури и организатори.

c