Събота, 11 май 2024

11.05.2024

Последвайте ни

Момчил Петков от Добрич счупи рекорда на Веселин Топалов за най-млад български гросмайстор

Само преди няколко дни – на 30 април 2022 г., на 16 години, 5 месеца и 19 дни, Момчил Петков покри третия си бал за международен гросмайстор, а и едновременно с това си повиши рейтинга над 2500, с което покри всички изисквания на ФИДЕ за получаване на званието. Това постижение счупи досегашния рекорд на гм Веселин Топалов за най-млад български гросмайстор и сега Момчил Петков е носителят на новия рекорд.

Това сподели пред Про Нюз Добрич мм Атанас Куртенков, президент на Българска федерация Шахмат.

Припомняме, че след като Момчил се класира на първо място при състезателите под 18 години на тазгодишното Европейско индивидуално първенство по шах в Словения, той коментира, че това е най-големия шахматен успех на българин в последните пет години.

Момчил от Добрич постигна най-големия успех на българин в шаха за последните 5 г.

В края на април Момчил спечели турнир в Сърбия и покри третата си норма за най-високото звание в шахмата. По този повод потърсихме мм Атанас Куртенков за коментар за успеха на младия добричлия, както и какво предстои, за да бъде присъдено званието Гросмайстор

„Предстои една формалност – на предстоящия Конгрес на ФИДЕ той да бъде официално утвърден, но пречки за това няма“, посочи Куртенков. Документите му до ФИДЕ трябва да бъдат изпратени от управляващата българския шах „БФШ 1928”.

По думите му, липсата на мениджърска визия и планомерна стратегия, са довели до грозно разделение и невиждан упадък на шаха у нас. Но това още повече повишава стойността на постигнатото от труда на Момчил, професионализма на треньора му мс Тодор Тодоров и грижите на майка му.  

Огромен успех: 16-годишният Момчил Петков от Добрич вече е гросмайстор

Мм Атанас Куртенков посочи, че постоянно са поддържали контакт с треньора на Момчил Петков мс Тодор Тодоров и са обсъждали партиите му в турнира.

„От около 6-7 години съм забелязал Момчил като най-талантливия български шахматист и се стремях да помогна доколкото мога, а и още в същия ден се свързах с майка му и ги поздравих за успеха. Сега той трябва да се съвземе, да релаксира и да разбере какво е постигнал, защото след такова огромно пренапрежение нервно-физическият срив е напълно закономерен“, посочи още той.

И подчерта, че методиката на мс Тодор Тодоров е изключително успешна и горещо я препоръчва на всеки шахматист.

c