Сряда, 17 април 2024

17.04.2024

Последвайте ни

Огромен успех: 16-годишният Момчил Петков от Добрич вече е гросмайстор

16-годишният Момчил Петков от Добрич покри всички изисквания за присъждането на званието гросмайстор. Младежът спечели турнир в Сърбия и покри третата си норма за най-високото звание в шахмата, съобщи за Про Нюз Добрич неговата майка Янка Петкова.

Турнирът се проведе в Нови Сад, организиран от Федерацията по шах на Сърбия. В крайното класиране след девет кръга Момчил завоюва първо място със 7 точки.

 Припомняме, че първата си норма за гросмайсторската титла възпитаникът на  Тодор Тодоров и ЦСО-ШК Енергия 21  покри на  международния турнир ’’First Saturday’’ в Будапеща през ноември 2021 г.

Втората норма беше покрита на турнир в Словения в началото на април, където след много добра игра и завоювани 7 точки от 11 възможни точки. Там Момчил получи и специална награда за 1-во място за най-добре представил се състезател под 18 години.  

На 30.04.2022, когато завърши състезанието в Сърбия, той вече има покрити трите норми и необходимия рейтинг за званието Гросмайстор. Така Момчил Петков от Добрич става Гросмайстор на 16 години, 5 месеца и 19 дни.

Предстои Българската федерация по шах да поиска от Световната федерация присъждането на Момчил на най-високото звание в шахмата.

c