Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Премиера на дебютната песен на Мартин Кръстев от СУ „Св. Кл. Охридски“ в Добрич

Точно в 13 часа днес, 13 март, бе премиерата на първата авторска песен на абитуриента от СУ „Св. Климент Охридски“, Мартин Кръстев от Балчик.

Клипът бе излъчен в YouTube канала на Martin Krystev.

Песента е записана в началото на 2021 г. и излиза като пилотен сингъл от предстоящия албум „Musical Dreams”, финансиран от Национален фонд култура по програма „Музикални инициативи“.

Албумът ще бъде публикуван в музикалните платформи в началото на месец април. Той включва различни по жанр и стил музикални творби: фолклор, съвременна класическа, джаз и експериментална музика, както и съвременна авторска поп музика и текст.

"Песента „Wish“ е посветена на всички хора, които сме изгубили, или които са далеч от нас. Музикалният клип разказва човешка история. Дори когато сме загубили най-скъпите за нас хора, споменът за тях винаги ще остане жив в сърцата ни. „Wish e посветена на баща ми“ – споделя авторът на песента Мартин Кръстев."

Записът и звуковата продукция са дело на Милан Илиев от Добрич.

Издаването на песента не би било възможно без съдействието и помощта на много хора. Финансирането на музикалния проект „Musical Dreams” от Национален фонд култура дава зелена светлина на пътя на младия творец. Музикалният видеоклип се осъществява и с партньорството на ДКИ "Културен център "Двореца" Балчик и Народно читалище „Паисий Хилендарски-1870” – Балчик.

Музика, текст, аранжимент, вокал, пиано: Мартин Кръстев; Контрабас, аранжимент: Николай Петров; Перкусии: Добромир Костадинов; Беквокали: Мелиса Раифова, Мартин Кръстев; Звукозапис, смесване, мастеринг: Милан Илиев; Режисьор: Павел Симеонов - Shutterflow  - http://shutterflow.eu/; Дрон: Тодор Консулов; Координатор, сценарист: Ивелина Романова.

Мартин Кръстев, ученик в СУ „Св. Кл. Охридски“ Добрич, самият той е от Балчик. Той е един от 20-те притежатели на национална младежка награда през 2018 г., когато лично бившият премиер Симеон Сакскобургготски е бил домакин. Той е ученик с джаз и поп пеене, свири на пиано. В партньорство с ДКИ „КЦ Двореца“ предстои за седма година да реализира детския фестивал Пясъчни творения, който е по негова инициатива. За шестте години са посрещнали 300 деца на брега на Черно море. Обединява родители и деца, създава хубав спомен от град Балчик.

Освен с фестивала, Мартин се занимава и с музика. Към момента изучава профил „Музика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ гр. Добрич, специалност „Поп и джаз пеене“. Свири на пиано. Още от малък, пее в различни формации, както в родния си град така и в Добрич – вокални групи, хорове.

Изявява се и като солов изпълнител. Носител е на много награди от национални и международни фестивали и конкурси.

Занимава се с аранжиране и композиция на музика. През 2020 г. печели първо и второ място с две негови композиции в Международния конкурс за композиция, организиран от фондация „Creative music class” в Атланта, САЩ, а през 2021 г. диплома за постижения в областта на хоровата композиция от IV международен конкурс за хорова композиция „Александър Дмитриевич Касталски“ гр. Москва, организиран от Московската държавна консерватория „Пьотър Илич Чайковски“.

Предстои му да издаде авторски албум с подкрепа на свои съмишленици – бивши и настоящи ученици в СУ „Св. Климент Охридски“, седем произведения в различни стилове с общо времетраене 20 минути – фолклор, българска съвременна класика, джаз и експериментална музика. Албумът ще излезе този месец, като финансирането отново е от Национален фонд „Култура“.

c