Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Режисьорът Максим Генчев пред Про Нюз Добрич: Радвам се, че филмът „Ботев“ докосна младите българи

Новият български филм „Ботев“ на режисьора Максим Генчев тръгна по киносалоните, включително и в Добрич, навръх Националния празник на България 3 март. Лентата проследява революционното дело на поета, публицист, революционер и българска светиня Христо Ботев и събитията от 1876 година. Режисьорът Максим Генчев е съсценарист заедно с Десислава Ковачева, оператор е Христо Генков, художник е Димитър Воденичаров, а композитор – Добромир Кисьов. В ролята на Ботев се превъплъщава младият актьор Деян Жеков, а в останалите - Ники Илиев, Неда Спасова, Матей Генчев, Мария Павлова, Виктор Тодоров, Боян Фъцов, Ники Априлов и др. Продуцент е Десислава Ковачева (“Дема филм”), а копродуцент – Българската национална телевизия. Пред Про Нюз Добрич говорят Максим Генчев и Деян Жеков:

Г-н Генчев, какви са отзивите и реакциите на зрителите за филма, седмица след като той тръгна по кината?

Буквално сме залети с мнения и впечатления – и в личните ни контакти, и в социалните мрежи. Много хора участваха в този филм като доброволци – четници, черкези, и те непрекъснато са обсаждани с внимание. За нас е прекрасно, че учениците изключително внимателно и много емоционално гледат филма и бързат да споделят мнения в социалните мрежи. Виждаме непрекъснато споделени кадри от филма и техни коментари. Това показва, че сме докоснали младите българи, така излиза, макар че филмът е адресиран съм широка аудитория – педагози, историци, по-възрастното поколение. Но излиза, че сред младите хора, учениците има най-силен отзвук. Вчера ми се обади ученик в 10 клас и ми каза: „Изпитваха ме за създаването на Гюргевския революционен комитет и аз казах всичко, което научих от филма. Учителят ми писа шестица!“ И ми благодари.  

Смятате ли, че това е вашият най-добър филм?

Моите филми са много различни. Имам военен филм, добре приет в Европа. Филмът „Ботев“ аз  приемам като моя рожба. Не мога да деля моите деца, обичам ги еднакво. (б.р. Максим Генчев е режисьор на игралните филми „Друг“, „Гераците“, „Дякон Левски“)

Кое беше най-трудното в реализацията на проекта ви? Колко е трудно да се направи филм за такава историческа личност?

Затруднението ми беше само докато открия актьора Деян Жеков. В момента, в който се срещнах с този млад актьор, за мен създаването на филма като творчески процес вече не беше проблем. Аз го бях видял преди две години на една снимка, без да знам че е актьор. Гледах му лицето и си казвах – ако това момче е актьор, веднага го вземам за образа на Ботев. Беше ми като образец. Впоследствие се оказа, че той е много добър актьор. И беше удоволствие да се работи с него. Затрудненията ни бяха от материален характер. На 60-ата минута заснето екранно време се оказахме без пари. Тогава кметът на Калофер помогна много, дойдоха от дарения 80 000 лева, а БНТ също помогна и филмът се получи.

Как беше възпроизведена и заснета историческата битка на Милин Камък от май 1876 година?

Това беше най-шокиращото за мене явление. На снимачната площадка се изсипаха над 700 души доброволци, в различни възрасти, облечени с костюми, с оръжие. Получи се една автентична обстановка. Пристигнаха от Търговище, Видин, Панагюрище, Бургас, Поморие, много от тях с личен превоз за своя сметка, без никакви претенции. Това са хора родолюбци, които имат автентични дрехи и оръжия, правят предполагам исторически възстановки. Уникални хора, само заради тях си струваше да бъде заснета тази битка. 12 часа снимахме, те бягаха по баирите, а имаше и мъже над 55 години. Нито един не се оплака. Даже докараха топ, а полицаите, които охраняваха снимките, казаха: „Нека гърмят, дайте и на нас по една униформа!“ Тази енергия е кодирана в кадрите. Благодарим и на координаторите от Школа "БагаТур“.

Г-н Генчев, един от персонажите във филма – героят на Ники Априлов, казва: „Каква свобода бе, ние сме си рахат!“ Как звучи тази фраза в сегашното време?

Тази фраза показва робското примирение на българина. Ние нямаме нужда от свобода, защото тя е голяма отговорност. Робът не се стреми към свобода. И в този смисъл чорбаджията /героя на Ники Априлов/ след като му казват, че идват чети от Румъния, решава и той да даде нещо за делото, но първо се пазари – „Добре, ако не победите, какво ще правим ние?“  И след това: „Кажете, че и аз за свободата съм дал!“ Българинът иска да живее на сигурно, което не е лошо, но това е по линията на оцеляването, а не по линията на развитието на една нация.

Какъв е Ботев във Вашия филм, има ли някакъв различен поглед към личността му?

Да, моята представа за Ботев е, че той е бил скромен човек. Той е искал да бъде даскал в освободеното ни отечество, да учи децата и не е мечтаел за постове, да управлява. Тази черта искахме да я изведем във филма и смятам, че успяхме.

Деян Жеков е бургазлия, завършил е НАТФИЗ в класа на Маргарита Младенова, играе на сцената на врачанския театър и в театър „Сфумато“. Ролята във филма „Ботев“ е неговият дебют на големия екран.

Г-н Жеков, как приехте предложението на Максим Генчев да пресъздадете образа на Ботев?

Приех предложението за ролята от Максим Генчев с притеснение и голямо уважение към него. Имах колебания, все пак Ботев е светиня, но премислих и се съгласих. Това е непосилен за нашето време човек, без когото нямаше да ни има нас. Казвам непосилен, защото хората сега са други – има много лъжи, съвременниците ни не са готови да следват нещо с цената на всичко. Ние за съжаление сме хора на компромисите, на лъжите. Вече няма такива момчета и ще се радвам, ако може да подтикнем и младите, и по-възрастните да препрочитат Ботев. Защото имаме наистина едно национално богатство. Затова казвам, че е непосилен – само да погледнете през прозореца и ще видите, че вече няма такива хора.

Удовлетворен ли сте от участието си в този филм?

Дадох всичко от себе си за ролята, постарах се много, отнесох се сериозно и с много любов. Направих всичко по силите си. Аз съм в началото на пътя си и сега ми е важно да се развивам. Успях да се справя с бойните сцени – в НАТФИЗ имахме подготовка по снимане на бойни сцени и етюди в театър, така че с една бърза репетиция и инструктаж от специалистите по каскадите тези снимки минаваха без проблем.

c