Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Със своя творба в Канада художничка от Добрич казва „Нека бъде мир!“

„Заедност“ е нарекла своята творба художничката от Добрич Нели Ненкова. Днес, шест години по-късно, в условията на война и несигурност, тя преоткрива нейното послание.  

„Преди няколко години бях поканена от организаторите на фестивала за градско изкуство в Съдбъри, Канада - "Up Here" @upherefestival да бъда един от седемте художници, които да направим чрез изкуство градската среда по-приветлива за жителите и посетителите му. На мен се падна да нарисувам моето послание на едно от ключовите места в града, намиращо се на бул. Kingsway, познат още като Trans Canada Hwy 17“, припомня си Нели.

В стенописа "Togetherness" ("Заедност") заложила много символика, но най-важното, което искала да пресъздам чрез двете фигури, са подкрепата и любовта, от които се нуждаем в дните си. Образи, в които се надявам всички ние да се припознаем и прегърнем идеята "Заедност" в добро и зло, вярва тя.

Сега, 6 години по-късно открива в творбата си отговор на събитията в Украйна.

„Събития, които разтърсват съвестта ни до основи, които нахално и без право променят съдбите на милиони хора, погазват мира, всяват страх, отнемат човешкото правото на гражданите да живеят и изразяват себе си свободно! Нека бъде мир!“, споделя художничката.

c