Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Български пробиотици  - първите в света, изолирани от наша изворна вода

Уникален метод за изолиране на нови пробиотични микроорганизми от природата е създаден в българската компания „Дафлорн“, ориентирана в производството на пробиотици. За първи път в света през 2011г. българските специалисти изолират пробиотична асоциация от млечнокисели микроорганизми от изворна вода от дивата природа на България – извор в Стара планина. В този случай можем да говорим за научно откритие – заяви пред Про Нюз Добрич д-р Даниела Петрова, съсобственик и управител на “Дафлорн” ООД. Д-р Петрова е родена в Добрич. Тя е колега и съратник в научното поприще, работата и живота на проф. д-р Никола Александров, генерал майор о.р., бивш ръководител на Военно-медицинска академия – лекар и учен с международно признание и опит в областта на пробиотиците.

  • За познавачите специалисти пробиотиците „Лактера“ на компанията „Дафлорн“ са сред хитовете на пазара. Ако трябва да обясним за по-широката потребителска аудитория какви са техните отличителни характеристики и в какво се изразяват преимуществата им?

Преимуществата на пробиотиците „Лактера“ са много. “Дафлорн“ е единствената компания в Източна Европа, която има действащи американски и европейски патенти в областта на пробиотиците. Ние произвеждаме последна, най-модерна генерация пробиотици. Пробиотиците „Лактера“ са 4-та последна генерация, при която уникалният щам Lactobacillus bulgaricus DWT1 по време на биотехнологичния процес се обвива по естествен път с изцяло натурални млечни аминокиселини, мазнини и захари. По този начин пробиотиците „Лактера“ остават живи по време на производствения процес, на щандовете в магазините и при преминаване през целия стомашно-чревен тракт на човека. Достигайки дебелото черво на човека те се прилепват към стената му и започват да въздействат благоприятно върху именната система на човека и здравето на червата. Пробиотичните микроорганизми в нашите продукти са собственост на „Дафлорн“. Компанията продава голям брой разнообразни пробиотични продукти под собствената търговска марка „Лактера“, която е регистрирана в над 30 държави. Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus са единствените пробиотични бактерии, които имат призната здравна претенция от Научия съвет към Европейския съюз - подобрява смилането на лактозата. Продуктите „Лактера“ са клинично изпитани за здравословните си ефекти при над 4 000 пациенти и тези клинични изпитания продължават и в момента.

Д-р Даниела Петрова от Добрич ръководи успешна компания за български пробиотици

  • Можем ли да кажем, че имате собствен затворен цикъл на производство – от пробиотичната суровина до готовия продукт, което се среща изключително рядко в сектора, в който се развивате? Разкажете ни повече за това.

Да, имаме собствен затворен цикъл за производство на пробиотиците Лактера. Над 90% от компаниите в света само пакетират крайни пробиотични продукти. Те закупуват пробиотични щамове от големите компании, които например в Европа са 10-тина и ги пакетират най-често в капсули. Щамовете, които купуват са най-често първа или втора генерация пробиотици, т.е. не преживяват в стомашно-чревния тракт на човека и не са клинично изпитани. Те са безопасни, но нямат доказани полезни ефекти. Ние произвеждаме пробиотиците Лактера от край до край - от изолирането на пробиотиците до крайния продукт. Всички пробиотични щамове в Лактера са с научно доказани здравословни ефекти върху човека.

  • Изолирането на пробиотични микроорганизми от природата е ноу – хау на „Дафлорн“. Какви са предимствата на този уникален метод?

През 2011г. за първи път в света успяхме да изолираме пробиотична асоциация от млечнокисели микроорганизми от изворна вода от дивата природа на България – извор в Стара планина. Пробиотичната асоциация съдържа 8 диви изцяло натурални щама от 4 вида млечнокисели бактерии на Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus helveticus и Lactobacillus lactis. Тези оригинални пробиотични щамове живеят в изворна вода. Улавянето на пробиотични микроорганизми от изворна вода се случва за първи път в света и затова можем да говорим за научно откритие. Тези щамове, включително Lactobacillus bulgaricus DWT1 от воден произход, живеят при постоянно променящите се климатични условия на природата и са много по-устойчиви и с по-мощен ефект от стандартните щамове, които се използват в индустрията. Уникалният метод за изолиране на нови пробиотици от природата, който е ноу-хау на Дафлорн дава голяма перспектива за създаване на нови, изцяло натурални български пробиотици Лактера за поддържане здравето на човека.

  • Произвеждате голям брой пробиотични продукти. Кои са най-търсените сред тях?

Най-продаваният продукт за последните години е Лактера Нейчър пробиотична формула на прах. Продуктът съдържа първия в света Lactobacillus bulgaricus DWT1 от воден произход. За този уникален щам нашият партньор от ДАЕ, Индия (индийската НАСА) доказа, че има антитуморен ефект като стимулира вродения имунитет на човека. Преди две години по време на първата и втората вълна на COVID-19 ние съвместно с Университетска болница „Д-р Георги Странски“, Плевен и Университетска болница „Св. Анна“, София доказахме, че Lactobacillus bulgaricus DWT1 в Лактера Нейчър модулира клетъчния имунитет на човека при COVID. Пациентите приемали Лактера Нейчър като хранителна терапия, част от комплексна лечебна схема за COVID оздравяват без усложнения. Бременните жени с COVID, които също приемаха Лактера Нейчър родиха живи и здрави бебета без усложнения, които бяха отрицателни за COVID.

  • Кой и защо трябва да приема пробиотици? Можем ли да ги използваме с профилактична цел или само като съпътстваща терапия при лечение на определени заболявания?

За мен, семейството и приятелите ми, пробиотиците са начин на живот. Моите внуци приемат пробиотик Лактера от първия ден на раждането и растат здрави и щастливи. В този аспект пробиотиците могат да се приемат както от здрави, така и от болни хора. По време на вирусно или друго възпалително заболяване, по време и следоперативно лечение, при лъче- и химиотерапия дозата на Лактера Нейчър трябва да е по-висока от ежедневно приеманата. Няма ограничения във времето на приемане и може да се съчетава с други хранителни добавки и медикаменти.

  • Предлагането на пробиотици е изключително голямо, разнообразието – също. Как да се ориентираме кои продукти са качествени и с доказан здравословен ефект?

Бих посъветвала клиентите - четете етикета. На качествените пробиотици са описани щамовете с букви и цифри след наименованието. Това показва, че тези пробиотични щамове са нечия собственост и са изследвани достатъчно за здравословни ефекти. Вижте на етикета кой е производителя и прочетете в сайта му клиничните и експериментални изследвания на тези пробиотици.

  • Къде и как се разпространяват продуктите на „Дафлорн“ и как можем да си ги набавим?

Нашите продукти се продават в магазин в София на бул. „Христо Ботев“ №23. Можете да поръчате нашите продукти и на официалния ни сайт https://daflorn.bg/ или на телефон (Viber, WhatsApp или Skype) 0882531330. Работно време на магазина е от вторник до петък от 9.00 до 1.007ч и в събота от 9.00 до 15.00ч. Можете да направите поръчка и на имейл info@daflorn.bg .

Бъдете здрави с Лактера!

Лактера - пробиотиците на бъдещето!

c