Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Музейни работници от Добрич: Увеличението на средствата за музеи и галерии с 5% е мизерно

Протестираме за това, че в бюджет 2022 е предвидено мизерно малко увеличение на единния разходен стандарт за музеи и галерии, едва 5 процента. Това съобщи на пресконференция Живко Марков – специалист в Регионалния исторически музей /РИМ/ в Добрич и член на Изпълнителния съвет на СРС „Подкрепа”. Както Про Нюз Добрич писа, днес всички обекти на РИМ са затворени за посетители. Така работещите в институцията се присъединяват към обявените ефективни протестни действия от Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

Марков обясни, че всяка година средствата за единния разходен стандарт се увеличават с определен процент, който е най-малко колкото процента на увеличение на минималната работна заплата. Посочи, че заради едва 5-процентното увеличение заплатите на специалистите няма да могат да бъдат вдигнати подобаващо. „Но не това е основното. Основното е, че парите за издръжка и за дейност ще бъдат прекалено малко ако разходният стандарт остане в тези размери”, каза специалистът. Той коментира и появилата се информация, че ще бъдат дадени 12 милиона лева, но за проекти. „Проектите не плащат ток, вода, СОТ, дейност на музея. Те не дават възможност за увеличаване на и без това ниските заплати”, категоричен е Марков.

Той сподели, че когато млад специалист посети музея и разбере с каква заплата ще започне тъжно се усмихва и дори не си подава документите. По думите му в момента в РИМ в Добрич има само един специалист в младежка възраст – под 30 години. Директорът на музей Добри Добрев каза, че този млад специалист получава чисто 680 лева. По думите му основните заплатите в музея са между 800 и 900 лева.

По думите на директора, ресурсът за поддръжката на десетте сгради на РИМ и трите му обекта с национално значение е недостатъчен. Той посочи, че разходите за електроенергия в сравнение с миналата година са нараснали три пъти. Само за януари те са в размер на 3 992 лева. Налага се музейните специалисти да се ограничават, да се събират по повече в стаи, да се пести от отопление.

Живко Марков посочи, че ако единният разходен стандарт се вдигне само с 5 процента това би означавало, че РИМ в Добрич ще получи допълнително за цялата година около 22 000 лева. По думите на Добри Добрев те не биха достигнали само за ремонт на покрива на административната сграда, какъвто е необходим.

Изнесени бяха данни, според които в двете Ковидни години – 2020 и 2021, обектите на РИМ в Добрич имат около 35 000 посещения, 37 изложби, пет научни конференции. Има ръст в сравнение с посещенията през 2018 и 2019 година с 8-10 процента. Добри Добрев сподели, че спадът в приходите през последните две години не е голям.  

Ако исканията им не бъдат чути музейните работници от Добрич ще продължат да протестират символично със сини лентички на ревера, ще бъда определен и ден, в който ще проведат улично шествие, ще бъде направена подписка сред гражданите. По думите на Живко Марков на национално ниво се обсъжда музеите да затворят на 3 март, което той лично не приема.

c