Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

„Градски транспорт“ Добрич поема линиите като вътрешен оператор

Общинският съвет на Добрич одобри проект на договор за обществена услуга с „Градски транспорт Добрич“ ЕООД като вътрешен оператор за възлагане на обществен превоз на пътници по утвърдена транспортна схема на Община град Добрич. Решението бе взето на днешното заседание на Общинския съвет.

Като вътрешен оператор „Градски транспорт“ ще има възможност да сключи договор с подизпълнители за не повече от 30% от превозните услуги.

Като приложение към договора е посочена тарифата за превоз на вътрешния оператор, която важи за всички линии. Според нея билетът за еднократно пътуване е 1.20 лв. Дневна карта за цялата градска мрежа е 3 лв., месечна – 40 лв. и годишна – 300 лв. 25 лева е месечната карта за ученици след 7 клас, студенти и пенсионери под 70 години. Пенсионери над 70 години ще плащат 15 лв. на месец, а хора с увреждания – 12 лв. на месец. Съответно в тези категории се предлагат тримесечни и годишни карти с намаления.

Засега се запазва начинът за продажба на билетите от шофьорите. Абонаментните карти ще се купуват както и досега от пунктовете на дружеството и от тези на евентуалния избран подизпълнител.

Абонаментните карти, които сега се издават за една линия, се ползват само в линията, за която са издадени, предвид това, че операторите са различни. При поемането на превозите от един оператор същите абонаментни карти ще могат да се използват във всички превозни средства по маршрута на дадената линия, което ще намали времето за чакане от страна на пътниците и те ще се придвижват значително по бързо. 

Целта е да се предоставя бърз и удобен транспорт на ползващите услугата, се посочва в докладната записка.

c