Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Помощник-капитанът на кораба „Вера Су“ излезе от ареста под парична гаранция

Помощник-капитанът на кораба „Вера Су“ е на свобода, научи Про Нюз Добрич от свои източници. Той и капитанът на плавателния съд са привлечени към наказателна отговорност за това, че на 20 септември 2021 г., в акваторията на Черно море в района между село Камен бряг и КК „Русалка“ са  допуснали да заседне кораб, плаващ под панамски флаг. С това е била създадена опасност за живота на други лица и за значително повреждане на чужд имот.

Миналия петък обвинението на пом.-капитана е било изменено от умишлено деяние на престъпление по непредпазливост, определена му е парична гаранция и той е освободен от ареста.

За капитана на кораба остава обвинението за умишлено деяние. Според наши източници при него най-вероятно ще се отиде към сключване на споразумение за размера на наказанието между прокуратурата и защитата и ако бъде постигнато съгласие, разследване и съдебен процес няма да се провежда. Споразумението влиза веднага в сила, след като се одобри от съда, то е окончателно и не може да се обжалва.

За помощник-капитана ще бъде внесен обвинителен акт.

Като съпричастни към тежко умишлено престъпление Хайдар Е. и Кемал А. от “Вера Су” остават под стража

Все още не е приключило разследването по досъдебното производство по случая със заседнали плавателен съд, чакат се няколко експертизи.

Корабът „Вера Су“, натоварен с азотен тор, заседна в скалите на брега край местността „Яйлата“ на 20 септември м.г. Опити за изтеглянето му бяха направени месец по-късно, а на 26 октомври той бе изтеглен до Варненския залив.

Нормализират се стойностите на показателите в морските води край Каварна след изтеглянето на„Вера Су”

Екипажът на кораба бе разпитан на 7 октомври 2021 г. в Окръжната прокуратура в Добрич, като под стража бяха оставени капитанът и вторият пом.-капитан  - Хайдар Е. и Кемал А. На 19 октомври Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо двамата.

c