Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

С космически цени Ботаническата градина в Балчик неприятно изненадва през 2022 г.

С 50% по-високи са цените за вход и паркиране в Университетската ботаническа градина в Балчик, а цените за тържества и концерти са 1140-1800 лева в зависимост от продължителността

Посетители в първите дни на новата 2022 година са останали неприятно изненадани от новите цени за вход и услуги в Университетската ботаническа градина в Балчик, структура на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Новият ценоразпис е изготвен от ръководителя на градината Валя Машкарова и е утвърден от директора на УБГ д-р Красимир Косев.

Така за достъп до Университетската ботаническа градина в Балчик посетителите вече трябва да плащат билет за вход от 12 лева за възрастен и по 5 лева за ученици, студенти и пенсионери. За организирани посещения за деца до 7 години – по 1 лев на дете, а за деца със семеен придружител е безплатно, както и за хора с трайни увреждания. Цената за семеен пакет – родители с деца до 18 години е 24 лева.

За студенти, преподаватели и служители на Софийския университет обаче е безплатно.

Има посочена такса и за паркиране – 5 лева за календарен ден за автомобил и 8 лева – за микробус.

За сравнение, през миналата година входът за възрастни е бил 8 лева, а за ученици и пенсионери – 3 лева, входът за автомобили - 3 лв.  

Според граждани направо космически са новите цени за градински мероприятия, тържества, концерти, ревюта и др. За събитие с продължителност таксата е 1140 лева, а за такова от 3 до 6 часа – 1800 лева. Изнесен ритуал без кетъринг вече струва 600 лева, но има и такса за предварителна подготовка на събития – 120 лева на час.

Това са цените за разходка из градините, създадени от Даки Йорданов около двореца на румънската кралица Мария, след възвръщането на Южна Добруджа към България.

За да се разгледат всички 46 сгради, 170 архитектурни, археологически и исторически паркови елемента, движими и недвижими паметници на културата, част от лятната резиденция на румънската кралица, е необходимо да се закупи билет за вход към Държавния културен институт “Културен център “Двореца”. Проверка на Про Нюз Добрич показа, че цените на Държавния културен институт „Двореца“ през новата година остават непроменени.

Скандал с Панагюрското злато в Балчик

Те са 7 лв. вход за възрастен и 2 лв. за деца и пенсионери. Посещенията за жителите на Балчик са безплатни.

До 2011-та година касата за достъп до Архитектурно-парковият комплекс “Двореца” е била само една, а вечер приходите са се разделяли между двете институции. От 2012-та година на входа на комплекса работят две отделни каси за двете отделни институции – Университетска ботаническа градина и ДКИ „КЦ „Двореца“ – проблем, който няколко министри на културата се ангажират да решат, но до момента остава факт и създава напрежение и недоволство у туристите.

За да посети семейство с две деца комплекса, то трябва да си приготви 42 лева. Граждани коментират, че предпочитат да платят 18 лева и да разгледат уникалния архитектурен паметник, прочутия Дворец на кралица Мария, отколкото 24 лева за разходка само из градините.

Архитектурно-парковият комплекс “Двореца” представлява комплекс от сгради, градини и архитектурни елементи, разположени на брега на Черно море. След възвръщането на Южна Добруджа през 1940 година дворецът попада в границите на България и около него академик Даки Йорданов облагородява градините в парка с различни видове растения. Комплексът в годините се е превърнал в една от главните забележителности на Северното Черноморие и е включен в Стоте национални туристически обекта, като ежегодно се посещава от хиляди туристи от всички континенти.

 За 2019 г. ДКИ „КЦ „Двореца“ беше обявен за най-добър обект от националното движение „Опознай България от Стоте национални туристически обекта.

Дворецът в Балчик включва два основни елемента – сграден фонд и градини. Всичките 46 сгради, 170 архитектурни, археологически и исторически паркови елемента, движими и недвижими паметници на културата са идентифицирани и са под управлението на Държавен културен институт “Културен център “Двореца”, второстепенен разпоредител на бюджетни кредити към Министерство на културата.

От 1955 година насам Ботаническата градина е звено на СУ “Св. Климент Охридски”.

С решение от 7 април 2011 г. Министерски съвет безвъзмездно предоставя за управление на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ поземления имот с площ от 183 488 кв. м , с изключение на намиращите се в него сгради и съоръжения. Условието е там да се организира учебна дейност. Сградите в имота остават да се стопанисват от Министерството на културата в лицето на ДКИ „КЦ „Двореца“. Дейността му е  в съответствие с държавната културна политика, включително популяризиране на културно-историческото наследство. А УБГ има задължение да извършва в имота единствено учебна дейност.

c