Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Петя Панева за Про Нюз Добрич: В „Гласът на България” народната музика зае върха, който заслужава

Победителката в „Гласът на България” на бТВ Петя Панева е на 21 години, от Варна. Завършила е Националното училище по изкуства „Добри Христов” в морския град с ударни инструменти. След това е учила две години в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София, а в момента е студент в Пловдивския университет ”Паисий Хилендарски” със специалност музика. Петя пее от много малка – започва още на 3-4-годишна възраст във формация. Към народната музика се насочва на по-късен етап. Започва да пее в народен хор, да взема индивидуални уроци при Павлинка Тодорова, а след това и да се обучава сама. Въпреки че няма добруджански корени, талантливото момиче обича да изпълнява добруджански песни.

„Ако трябва да съм абсолютно откровена не съм очаквала да спечеля „Гласът на България” – сподели Петя. - Не защото съм се съмнявала в това какво мога и в народната музика. По-скоро се съмнявах дали аудиторията, която гледа предаването, би възприела музиката в този вид, в който аз я предлагам. Защото аз мисля, че я изпълнявам в първообразния й, в автентичния й вид”. Младата певица допълни, че за това дълго е отлагала участието си в „Гласът на България”. Винаги си е казвала, че ако един ден се яви във формата иска да е с народна музика. Обяснява, че не е очаквала, че ще пребори всички останали прекрасни певци, които пеят в различни стилове.

Петя, която е наричана наследничката на певицата на Добруджа Калинка Вълчева, изрази радостта си, че са й позволили да изпълни нейни песни. По думите й това за нея са били изключителни чест и удоволствие. „Много се радвам, защото мога да кажа, че вече и Ищар е чувала нашата добруджанска музика, тъй като тя беше гост-ментор в ноукаутите, когато аз изпълних такава песен – сподели момичето. – Щастлива съм, че успях и това да извоювам – добруджанската песен да се чуе на едно световно ниво”.

Харесвам хъсът, с който се пее добруджанската музика, харесвам тези мелодии, които са много близко до моето сърце, сподели Петя. И допълни: „А в Калинка Вълчева харесвам всичко – харесвам звънкия й глас, тя като запее едни камбанки като че ли се чуват. Просто е моят идол”.

„Гласът на България” ми даде опит на една сцена, която според мен е най-голямата в България, посочи младата певица. По думите й това е сцена, на която могат да се чуят много различни и уникални гласове. „Даде ми увереност. И ме накара да не си мисля никога повече, че българската народна музика няма място дори и на световните сцени. Аз много се радвам, че с подкрепата на цяла България успях да извоювам победата – не лична, а победа за нашия народ. И най-накрая успяхме всички да се обединим и да изкараме българската народна музика на върха, където тя заслужава да бъде”.

Петя разказа, че когато са съобщили, че е победител, е чула името си, но вътрешно не можела да осъзнае наистина ли тя е спечелила. Не е можела да повярва, че е успяла да се пребори. „Защото аз го приемам наистина като мисия. Не като борба с другите гласове, защото всеки беше достоен. А борба с музиката, да успея да изкарам нашата музика на най-високо ниво. За това бях толкова развълнувана и щастлива, когато съобщиха, че съм победител. А и то си личеше – не успях да сдържа сълзите си. А и смятам, че не е и нужно, защото човек трябва да показва емоциите си. Не мога да го опиша. Това ще остане един от най-хубавите спомени в моя живот”.

Искам да благодаря за успеха си, първо, на цяла България, сподели младата певица. „Аз получих изключително голяма подкрепа от всички българи, от всички хора, които носят българското в себе си. И аз знам, че ако не беше цяла България да ми гласува доверие нямаше да заема това място”. Петя благодари много на Галена, защото заедно двете са доказали, че любовта към народната музика обединява. Изказва благодарност на своето голямо прекрасно семейство, което винаги е зад нея и много й помага във всичко.

След блестящото си представяне в „Гласът на България” младата певици получава вече доста обаждания за различни участия. До края на годината ще се представи в две много специални събития. Утре – 16 декември, ще е част от концерта по случай бенефиса на златните момичета. „Ще бъде уникално – песните, които сме подбрали, бендът, който ще свири. Ще е наистина на много високо ниво. Зрителите могат да очакват един уникален спектакъл”, сподели Петя. Тя ще участва и в „Българската Коледа”. Посочи, че не може да повярва, че ще има тази чест и възможност да подкрепи каузата, защото за нея е много важно човек да бъде добър и да може да помага.

„Аз мисля, че народната музика е избрала мен и трябва да бъда вярна на този избор”, категорична е талантливата изпълнителка. Сподели, че не би си позволила да разочарова народната музика и хората, които са и гласували доверие. Надява се от тук нататък да зарадва почитателите си с много хубава музика, да има много срещи с тях, много концерти. Вярва, че ще се случи, защото е борбен човек и знае какво иска.

c