Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Иван Тодоров от Добрич: „ХобиСклуб” показа, че слепите хора също могат

Денят на белия бастун не е празник, защото няма нищо празнично. Бастунът е само един предмет, инструмент за предвиждане от едно място до друго. Това сподели за Про Нюз Добрич председателят на Сдружението за хора с увреждания „ХобиСклуб” в Добрич Иван Тодоров. По думите му по-скоро празник на слепите хора е 13 ноември. Това е рождената дата на френския благородник Валентин Аюи, основоположник на обучението на хора със зрителни увреждания. Тодоров разказа, че Аюи предложил на кралската комисия да изпита сляпо момче по математика, история, география. Така доказал, че незрящите не са по-незнаещи от обикновените хора и по този начин издигнал авторитета им.

Попитахме председателят на „ХобиСклуб” дали в годините на демокрацията се е променило отношението на обществото към хората с увредено зрение. „Който има човещина преди, има човещина и сега. Специално аз не съм почувствал някаква промяна в отношението”, отговори той. Сподели, че преди демокрацията е бил млад човек, нормално действащ конструктор, конструирал е машини. Губи зрението си през 1988 година.

Иван Тодоров припомни, че „ХобиСклуб” води началото си от 1998 година, а регистрацията е направена на 27 юни 2000 година. В момента в сдружението членуват малко повече от 100 души. През годините неправителствената организация реализира 23 проекта, с което показа, че слепите хора също могат, сподели председателят й. Самият той работи на компютър. Обясни, че това никак не е малко, защото да не виждаш и да налучкваш клавиатурата е постижение, за което благодари на Кристина Димитрова от сдружението.

Сбирките в „ХобиСклуб” ни дават преди всичко увереност, че можем, сподели Тодоров. Те се провеждат всеки вторник по тема, измислена от него. Последната е била свързана с приготвянето на зимнина, участвали са около 20 жени. Председателят разказа, че се събират на открито, защото имат тераса към клуба, така са на чист въздух и спазват отстояние един от друг.

„В това трудно време пожелавам здраве на всички. На тези, които съдбата е връчила бял бастун, пожелавам повече кураж, воля и сили, за да продължат. Само който е пострадал, знае с какви препятствия се сблъсква един човек без зрение или с намалено такова”, каза в заключение Иван Тодоров.

c