Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Полк. Невяна Митева от Добрич ще е вицето на подкрепения от ГЕРБ проф. Герджиков

Кандидатът за вицепрезидент на подкрепения от ГЕРБ проф. Анастас Герджиков е полк. от ВВС Невяна Митева от Добрич.

Тя е полковник от въоръжените сили и е била пиар на Военновъздушните сили, чийто командир бе Радев преди да бъде избран за държавен глава преди пет години. 

Полк. Невяна Митева се очаква да бъде кандидатът за вицепрезидент на Герджиков, който е ректор на Софийския университет и преди ден потвърди, че влиза в битката за президентския пост. Очаква се името ѝ да бъде официално обявено в неделя, когато ще се събере Инициативният комитет, които ще издигне двойката. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди в петък, че партията му ще подкрепи Герджиков. По думите му вицепрезидентът няма да бъде от ГЕРБ, а ще бъде избран "лично от Герджиков".

Невяна Митева е шампион по плуване, председател на сдружението на жените-военнослужещи. Тя е родом от село Победа, община Добричка. Именно край същото село е загинал дядото на нейния съпруг командващият Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев.  Точно издирването на загиналия в боевете за свободата на Добрич прадядо е в основата на тяхното запознанство и последвал брак, споделиха преди време пред Про Нюз Добрич съпрузите, които всяка година са гости в града при честването на Добричката епопея.

Командирът на Специалните сили положи цвете на гроба на прадядо си във Военното гробище в Добрич

Лейтенант полковник Невена Митева се присъединява към българските военни сили през 1989 вследствие на плувните си постижения по време на XXIV Олимпийски игри в Сеул, Южна Корея през 1988 година. Следва в Националната спортна академия, която по-късно завършва и става учител и треньор по плуване в Централния спортен клуб на армията, наречен ЦСКА. От 1998 до 2000 тя е заместник командир в националния спортен отбор, отговаряйки за логистиката. Служила е като ПР специалист във военно въздушните сили, както и като специалист човешки ресурси в централата на военно въздушните сили. Паралелно с това е учила във Военната академия „Г.С. Раковски“  и през 2005 година е първата жена офицер, завършила специалността „Военновъздушни сили“. Между 2007 и 2009 година е отговаряла за международните отношения в кабинета на началника на Генералния щаб на българските военни сили.

През 2009 година е назначена за главен експерт Двустранно сътрудничество и регионални инициативи в дирекция Отбранителна политика на Министерство на отбраната. Лейтенант полковник Невена Митева е председател на Сдружение на жените военнослужещи (СЖВ) от 2009 и понастоящем е председател на комитета на НАТО по равнопоставеността. СЖВ е неправителствена организация, чиято цел е да подпомага въвеждането на международната програма Жени, Мир и Сигурност в рамките на българския отбранителен сектор. Един от забележителните проекти се казва „Жени лидери в сигурността и отбраната“ (ЖЛСО), който бе развит през 2010 и одобрен от министрите на отбраната на югоизточния съвет на министрите на отбраната през 2011.  В последствие бе включена в Група 1 на инициативата на НАТО Умна отбрана. Невена е ръководител на проект, координатор и един от авторите на „ЖЛСО бяла книга и пътна карта“, което доведе до успешната и номинация за изборите за председател на комитета на НАТО по равнопоставеността за периода 2013-2015 и председател на комитета на НАТО по равнопоставеността за периода 2015-2017.

c