Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Командирът на Специалните сили положи цвете на гроба на прадядо си във Военното гробище в Добрич

Командващият Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев за поредна година се включи в честването на годишнината от Добричката епопея. Той положи цветя на гроба на своя прадядо Антон Матеев Младенов във Военните гробища в Добрич.

Заедно с него беше съпругата му полковник Невяна Митева – шампион по плуване, председател на сдружението на жените-военнослужещи.

„Прадядо ми е погребан тук. Раняват го смъртно рано сутринта на 5 септември 1916 г., а умира следобеда във военно-полевата болница. Тези, които са починали в болницата, са погребани във Военното гробище, а загиналите на фронта са по могилите”, разказва бригаден генерал Явор Матеев.

Вече десет години той идва в Добрич на този ден, за да почете родственика си. Споделя, че до 30-те години на миналия век близките им са посещавали гроба в Добрич, но след това гробището е редуцирано.

„Когато той умира дядо е бил на 2 години, а брат му на 6 месеца. Те са слушали за баща си само от роднини. Имам снимки, от които се вижда, че са идвали първите години при стария размер на гробището, но след това над 80 години никой не е идвал”, разказва военният.

Преди десетина години дошъл със смъртните актове, осъществил връзка с тогавашния уредник на мемориалния комплекс Радослав Симеонов. Казва, че едва тогава научил истината за смъртта на прадядо си.

„Преди 10 години разбрах цялата истина – че 99% е вероятността той да е загинал в битка с руснаците, тъй като шансът да е убит от румънец е нищожно малък. Дори моят дядо и баща ми не са разбрали това. Или са го премълчавали”, разказва бригаден генерал Матеев.

И задължително обяснява, че съпругата му е родом от село Победа, община Добричка. Именно край същото село дядо му е смъртно ранен, защитавайки жителите му, сред които и предците на Невяна.

 Точно издирването на загиналия в боевете за свободата на Добрич прадядо е в основата на тяхното запознанство и последвал брак.

c