Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Концесионерът на СК „Русалка“ в Добрич с дългове от близо 1 000 000 лева

Над 990 хиляди лева са дълговете на концесионера на Спортен комплекс „Русалка“ в Добрич “БИ ЕЙ ТУР” ООД. Заради това се предлага концесията да бъде прекратена, ако в срок от един месец борчовете не се изплатят. Казусът ще бъде разгледан на утрешната сесия на Общинския съвет.

Договорът за концесията е сключен на 25.01.2010 година между Общината и „БИ ЕЙ ТУР”, управлявано от Йордан Димитров Андреев. Тя е за 30 години и е за закрития плувен басейн „Русалка“, боксовата зала, залите за художествена гимнастика и борба и множество прилежащи терени.

Към 7 септември т.г. дружеството дължи 146 290 лева местни данъци и такси, 289 409 лева за концесионни плащания, лихва и неустойка, 17 753 лева към ВиК и 537 249 лева за наложени от Общината санкции за неизпълнение на договора.

Като неспазени условия се посочват неизпълнение на комплексната инвестиционна програма за срока на концесията, незапазване на работни места, незаплащане на разходи по текущото поддържане и експлоатацията на имота. Освен това към момента липсва изграден открит плувен басейн на територията на комплекса, какъвто е бил ангажиментът на дружеството.

В докладната записка е записано, че Общината дава срок от един месец на “Би Ей Тур” ООД за изпълнение на концесионния договор, сключен преди повече от 11 години, с предупреждение, че след изтичане на срока концедентът ще счита договора за прекратен.

От общината посочват, че многократно са отправяли до концесионера покани за доброволно изпълнение на задълженията му за заплащане и са давали срокове за изпълнението им. Само през 2020 г. и 2021 г. са изпратени 11 писма, като повечето се върнали с отметка „пратката не е потърсена от получателя“.

Казусът за прекратяване на концесията на СК „Русалка“ беше разглеждан в Общинския съвет и  през октомври и ноември м.г. Тогава, след разгорещени спорове предложението не бе гласувано.

c