Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Георги Костадинов от Добрич: Душата ми има нужда да бъде хранена с музика

Представянето ми в „Гласът на България” е много голямо приключение и не знаех дали някой ще се обърне. Не знаех как ще подейства на самата публика и на журито. Не съм очаквал реакцията да е толкова мигновена и така да се развълнуват хората. Това сподели за Про Нюз Добрич Георги Костадинов от Добрич. С представянето си в „Гласът на България”, излъчено снощи по бТВ, той предизвика истински фурор. Изпълни брилянтно песента „A Song for You“, обърнаха се и четиримата треньори. Добричлията избра до продължи шоуто в отбора на Иван Лечев.

„Иван Лечев и Любо да се разплачат за мен беше много голяма емоция, защото те са слушали много изпълнители през живота си”, каза Костадинов. По думите му е избрал да бъде в отбора на Лечев, защото има сантимент към самата група,в която участва – формацията ФСБ. Тя е една от любимите му български банди. Обича това, което са творили и за него са големи хора и едни от най-добрите български музиканти.

Георги Костадинов разказа, че се е подготвил сам за участието си в „Гласът на България”, песента била избрана от жена му Елена Кокорска. Научил я и се явил на кастинга. Кокорска също се представи в шоуто и продължава напред. Добричлията обясни, че главните виновници да участва в музикалния формат са жена му и сестра й. В семейството певците са няколко – освен той и Кокорска, също и майка й и сестра й. „Прекалено дълго имаше тишина заради Ковид. Просто искахме да излезем и да изпеем нещо, защото все пак самата душа трябва да бъде хранена с музика”, сподели Костадинов. Както и бе представен, заради пандемията той в момента работи като таксиметров шофьор, тъй като трябва да се издържат по някакъв начин. Преди това е пътувал в чужбина като действащ музикант-певец.

Добричлията е завършил Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София, специалност Поп и джаз пеене в класа на доц. Алис Боварян. В Добрич е възпитаник на Училището по изкуства СУ „Свети Климент Охридски”. Пее от около 15-годишен в Студиото за поп и рок певци „Сарандев” при вокалния педагог и доц. Божана Байчева. „Тя ми е първата учителка  и аз много я обичам – сподели Георги Костадинов. – Г-жа Байчева ми даде много, имаше изключително добро отношение към мен. Тя е един голям човек с голямо сърце, който успя да ми вдъхне любов към музиката и пеенето”.  

През 2005 година Георги Костадинов печели Гран при на Европейския младежки поп-рок конкурс „Сарандев” в Добрич. „Това за мен беше една сбъдната мечта, аз никога не съм си представял, че мога да го спечеля” – каза певецът. Посочи, че в неговите очи това е била една много престижна награда, защото е било много трудно, имало е много участници от доста държави – освен от България от Украйна, Беларус, Русия и други. По думите му кандидатите да участват в певческата надпревара са били 200-300. „Както това, което ми се случва в момента, със същата величина тогава беше „Сарандев” – обясни добричлията. – Защото ти си едно момче от малкия град и ти се случва нещо невероятно. Председател на журито бе Йорданка Христова и тя знае защо ме е избрала тогава”. Певецът има и много други награди от национални и международни конкурси и фестивали, но най-важно му е отличието Гран при, спечелено в родния град.

Попитахме Георги Костадинов дали очаква да спечели „Гласът на България” и това ли е целта му. Той отговори: „Това е труден въпрос, трябва да можеш да гледаш в бъдещето. Не очаквам нищо. Аз съм отишъл там, за да представя себе си, музиката си и хората, които са до мен, да се гордеят с това, което правя. Ако кажа, че не искам да спечеля, ще излъжа. Естествено, че искам да спечеля. Но човек трябва да успее да запази баланса, да не таи прекалени надежди и да се главозамайва ”.

c