Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Бурни аплодисменти за екипа на филма „Епопеята при Добрич“ на премиерата му

С този филм ние се опитахме да възстановим потъпканата национална памет“, каза историкът Радослав Симеонов, сценарист на филма

Дълго публиката в залата на драматичния театър „Йордан Йовков“ аплодира екипа, създал първия филм за боевете за освобождението на Добрич по време на Първата световна война. „Епопеята при Добрич“ е петият филм от документалната филмова поредица на ВТК „Помни войната“.

Премиерата се състоя днес, когато се отбелязаха 105 години от великата битка. Присъстваха режисьорът Мария Цветкова и сценаристът Радослав Симеонов, както и генерал-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специалните операции, който участва във филма с разказ за своя прадядо, загинал в боевете за Добрич.

„105 години по-късно подвизите на тези млади войници от Софийска, Видинска, Врачанска околия не са били напразни. Нашата задача днес е да съхраним всичко онова, което те са ни дали като исторически спомен, като саможертва. Трябва да си дадем сметка, че тях не ги е интересувало нищо друго, а само едно – България над всичко и са жертвали своя живот, за да ни има нас днес“, каза кметът Йордан Йорданов преди прожекцията на филма.

„Надявам се, че след този филми авторите на учебници ще ревизират своите възгледи и за битката при Добрич ще се говори много повече. Защото тя наистина е една от най-забележителните и паметни сражения в нашата военна история. С този филм ние се опитахме да възстановим потъпканата национална памет“, каза историкът Радослав Симеонов, дългогодишен уредник на Военно-гробище музей в Добрич. Той е сценарист на четвъртия и петия филми от поредицата, посветени на Тутраканската и на Добричката епопеи.

По думите на режисьора Мария Цветкова, филмът цели да разкаже най-вече на подрастващото поколение, но и на цялото общество, защо българският войн, защо българските офицери, са се били толкова самоотвержено в тази кървава и героична Първа световна война. „Отговорът е много ясен и ние го прокарваме по време на всички епизоди от документалната поредица – в името на националния идеал – събирането на всички българи под обща държавна стряха в границите на българското етническо землище, което до ден днешен се простира от Охрид до Черно море и от Дунав до Бяло море“, подчерта тя.

Във филма са включени много фотоархиви, откъси от дневници на генерали, както и карти, създадени с анимация. Днес трябва да си спомним с огромна гордост, преклонение, възхищение и благодарност за легендарни предводители като ген. Иван Колев, който е предвождал по блестящ начин българската конница, за командира на Трета българска ария Стефан Тошев, за ген. Кантарджиев, който също по блестящ начин е водил варненските войски. Бойната слава и бойния път на българската армия.  Тя подчерта огромната заслуга ва Радослав Симеонов за четвъртата част „Тутраканската епопея“ и петия епизод „Епопеята за Добрич“. Цялата тази блестяща епопея докосва и ни кара да се чувстваме много горди. Защото си даваме сметка за неща, които липсват в българските учебници, за които малко се говори, малко се знае, а именно как българската армия в годините между 1915-1918 се е изправила срещу световни империи и ги е побеждавала. Точно защото е воювала за освобождаването на българското етническо землище.

Добричката епопея е един върховен момент от славната българска история, от славната история на българската войска. В рамките само на три дни военните командири, от генералите до редника показват силата, мъжеството и героизма на българския войн, така както през вековете винаги го е показвал. Българската армия няма изгубено бойно знаме в битка на бойното поле. Изключително важно е, че поредният филм от тази поредица се опитва да осветли неказани до този момент събития, които не са застъпени в нашите учебници. Събития, за които младото поколение трябва да чете, да учи и да предава на следващите поколения, подчерта ген.-майор Явор Матеев.

c