Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Супергрупата „Фондацията“ за първи път в Добрич с два часа забавление с българска музика

Пред Про Нюз Добрич Славчо Николов  - музикант и композитор, член на групите Б.Т.Р. и „Фондацията“ преди първия концерт на супергрупата в Добрич - на 15 септември, от 20 часа в Летен театър

Как се роди идеята за мегагрупата "Фондацията", събрала едни от най-известните български музиканти?

Идеята е на Дони. Родила се е спонтанно, докато пътува от София до Варвара. Слушал радио и не чул нито една българска песен през целия път. Това го навело на размисъл защо не се е завъртяла нито една българска песен. Така му хрумнала идеята. Негово беше и предложението да се наречем на романа на Айзък Азимов „Фондацията“. Защото се опитваме да направим един фонд от хубава българска вечна музика, която се надяваме да я има и да се слуша и тогава, когато нас няма да ни има на този свят.

Славчо Николов

Сформирането на групата стана много лесно и бързо. Чухме се с Дони, той ми каза каква е неговата идея, кои други музиканти си представя, че биха се включили. Веднага звъннахме на Кирчо /бел. ред. Кирил Маричков/, на Иван /бел. ред. Иван Лечев/ и на Венко Поромански. Общо взето нещата се случиха много спонтанно. В процеса на работа всеки искаше да се пеят повече песни на другите изпълнители, което е много колегиално. Всички репетиции преминаха в изключително  приятна атмосфера. В продължение на два месеца репетирахме, изнесохме един таен концерт пред наши приятели. Другото е история…

Заминахме на голямо турне в САЩ, след това в Европа, направихме няколко турнета в България, напълнихме първо зала 1 на НДК, шест месеца по-късно „Арена Армеец“ събра 15 000 души на първия концерт на „Фондацията“ там. Последва околосветско пътешествие, с което стигнахме до Нова Зеландия и Австралия, няколко пъти бяхме Европа. Сега сме се концентрирали върху турнето в България.

Това беше началото на фондацията и до днес - вече 8 години, продължаваме да се забавляваме на сцената и да радваме публиката.   

Защо за първи път идвате в Добрич?

Един от градовете, където досега не успяхме да гостуваме, е Добрич. Какво по-хубаво от това сега, през месец септември, да бъдем гости на този прекрасен град.

Тук е моментът да кажа, че билети ще се продават на касата на ул. „Независимост“ №7, пред концертна зала „Добрич“, също и на онлайн платформата Тicketportal, както и на бензиностанциите OMW, където могат да се разпечатат билети, с които Тicketportal работят.

"Фондацията"

Целта на фондацията на Айзък Азимов е да се спаси човешкото познание. Това означава ли, че целта на „Фондацията“ е да спасите най-доброто от българската музика?

Най-доброто, което ние смятаме, че сме създали. Това, което Кирчо е написал за „Щурците“, аз – за Б.Т.Р., това, което Дони и Момчил са създали, или песни, в които Иван има ключова роля за създаването им. Идеята е „Фондацията“ да продължи да съществува вечно. Съвсем нови хора да продължат тази традиция за съхраняване на най-доброто от българска популярна музика.

Каните ли и други изпълнители?

Да, много чест гост на „Фондацията“ е Валди Тотев от „Щурците“. Сега имаме проект, който се казва „Фондацията“ представя големите БГ рок гласове“, където с нас на сцената се качват Наско Пенев от Б.Т.Р., Звездомир Керемедчиев от „Ахат“ и Славин Славчев - музиканти от различни поколения, и наистина много се забавляваме.

В Добрич ще гостуваме „Фондацията“ такава, каквато хората я знаят. Защото досега не сме били и за нас е много важно да усетим от първия концерт как ще ни приема добричката публика.

Какво включва концертът?

Както обича да казва Иван Лечев: „Тази вечер няма да чуете нито една непозната песен“. Ще прозвучат много песни на групите, от които произлизаме. Те са направени в съвсем нови аранжименти, поднесени са акустично, с много елегантни препратки от едната група към другата. Неща, които публиката е свикнала да пее Кирил Маричков, ще чуе в изпълнение на Дони, или обратното. Иван Лечев пее няколко парчета, което също е немалка изненада. Защото хората го познават като един невероятен  инструменталист, но във „Фондацията“ Иван пее. Така че подготвили сме много интересни неща.

Принадлежите на различни групи, които по един или други начин се отличават. Как успявате да направите тази симбиоза на една сцена – с нови аранжименти, с акустичното звучене или друго?

С добри музиканти и интелигентни хора всичко се постига много лесно. Има една много хубава приемственост от нас, по-младите, към това, което Кирил и Иван са направили.  От тяхна страна ние получихме страхотна оценка за нашата работа. Поради това избрахме акустично да представяме песните, за да можем да уеднаквим звука на различните групи, към които принадлежим - високотехнологичния звук, който използват ФСБ, или хард рока и по-тежкото звучене на Б.Т.Р., различния звук на „Щурците“, поп звученето на дуета Дони и Момчил. Смятам, че се справихме много добре. И времето го показва, след като 8 години сме заедно, хората ни търсят и ни канят на най-различни фестивали. Концертът на „Аполония“ се разпродаде два месеца по-рано. Това е добра оценка за това как сме си свършили работата.

Как се справихте с пандемията! Как прекарахте този тежък период?

Аз лично по време на пандемията написах новия албум на Б.Т.Р. и на 13 октомври в зала 1 на НДК ще го представим. В момента сме в звукозаписна сесия и почти сме готови. Албумът ще се казва „Пъзел“.

Славчо Николов

Какви са новите проекти, по които работи „Фондацията“? Вие споменахте „„Фондацията“ представя големите БГ рок гласове“, има ли други?

Работим по проект, който се казва „Фондацията представя Дони и Момчил“. На Аполония ще представим точно този проект. Имаме още много идеи. Само да сме здрави, скоро ще се разбере и за тях.

Има ли възвръщане на отношението и уважението към българската музика, за което според мен вие също имате принос?

Абсолютно. Защото виждаме, че на нашите концерти идват все повече и повече млади хора. Когато стартирахме, идваха хора, които са на възраст около нашата. А сега страшно много млади хора и не мога да не призная, че съм много щастлив от този факт.

Отправете Вашата покана към нашите читатели! Защо трябва да дойдат на концерта на 15-и септември?

Защото, първо, ще чуят 100% музика, която се изпълнява на живо от музикантите, които са на сцената. Повечето от тях не се нуждаят от представяне и смятам, че сме събрали най-доброто от съкровищницата на българската поп и рок музика. Публиката в Добрич ще се забавлява много. Нашият концерт не е просто концерт, на който едни хора седят и свирят. Той е забавление между публика и изпълнители в продължение на два часа. Нека хората да посетят фейсбук страницата на Фондацията за повече информация. Да заповядат и да вземат доброто си настроение! Ние със сигурност ще се забавляваме.

c