Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Кметът на Шабла: Ринем боклуци като луди след диво къмпингуващите!

Кметът на Шабла Мариян Жечев коментира за Про Нюз Добрич емоционалното писмо на Ути Бъчваров, в което известният шеф готвач нарече състоянието на плажната ивица между Крапец и Дуранкулак „дива свинщина“. Ути възнегодува от т.н. диво къмпингуващи, превърнали плажа в нещо като „зле организиран бежански лагер“.

„Представете си между 2 и 3 хиляди автомобила, спрени, където могат, както могат или по-скоро докъдето са стигнали. Не по-малко палатки, каравани, кемпери и всякакви други устройства, които гордо са сгазили, покрили и окупирали всичко до самия бряг. Малките горички храбро са изсечени, за да могат къмпингуващите да намерят сянка… Естествено, в този цивилизационен колапс са полегнали и друсани и пияни младежи… Само си представете къде тези 3 - 4 хиляди човека ходят по голяма, средна и малка нужда и къде изливат помията от своите тенджери и газови котлони“, писа Ути Бъчваров.

Ути Бъчваров изригна: На плажа между Крапец и Дуранкулак е дива свинщина!

„Точна така е, както го е описал, абсолютно го подкрепям. Даже не е бил достатъчно цветущ Ути, защото на живо картината е още по-ужасна“, каза за Про Нюз Добрич Жечев.

Той припомни, че Наредбата, която трябваше да регламентира свободното къмпингуване, беше на обществено обсъждане и се очакваше да бъде обнародвана. Това обаче не се случи.

Най-сетне: Проектът за наредба за свободното къмпингуване е публикуван за обществено обсъждане

По думите на Жечев, сега отново започва някакъв дебат по тази наредба, има междуведомствени комисии и НПО-та, които ще се включват в обсъждането и ще предлагат нови неща. Кметът на Шабла не може да прогнозира кога този проблем с дивото къмпингуване ще се реши.

Както много пъти Жечев е заявявал, сега къмпингуващите не плащат никакви такси, а на общината се налага да чисти тонове боклуци в тези зони. Годишно се събират по 500-600 тона отпадъци, което струва на общинската хазна минимум 100 000 лева.

„Аз съм ги прежалил тези пари, но се притеснявам, че в един момент някой ще ми търси сметка на мене, че съм ги дал тези пари. И се притеснявам от това, че евентуално ще трябва да се вдигне такса смет в общината. Ринем боклуци като луди. Три камиона извозват отпадъци всеки ден. Почистват се всички туристически зони, но основно тези, в които такси не се събират“, заяви кметът на Шабла и допълни:

„Призовавам наредбата, такава, каквато е – хубава, лоша, в крайна сметка да излезе, за да има някакъв ред, а не анархия, каквото е в момента. Всеки прави каквото си иска, абсолютно грозно е и това не е само около Крапец. Между Фара и Тюленово има две села от каравани. На север от Дуранкулак също. Но в Крапец е най-очевадно, защото всичко се случва в границите на морския плаж, което е абсолютно забранено и е така, както го е описал Ути. Да не говорим пък за съседните ниви, засети със слънчоглед и царевица, където се ходи по биологични нужди….“ 

изображението е илюстративно

c