Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

За първи път в Добрич ще се проведе инициативата „Стара хартия за нова книга“

За първи път в Добрич ще се проведе националната инициатива „Стара хартия за нова книга“. На 25 септември на пл. „Свобода“ между 10,00 и 13,00 ч. всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор както и подаръци от партньорите на празника. Организаторите от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане. „Стара хартия за нова книга“ се провежда с подкрепата на Община Добрич и Регионална народна библиотека „Дора Габе“.

Организаторите се погрижили да бъдат спазени всички противоепидемични мерки. На опашката пред пунктовете за събиране на стара хартия ще бъде осигурена дистанция от 1,5 м между чакащите. Заглавията на щанда с книги ще бъдат разделени на възрастови групи, така че да се улесни изборът на децата и на техните родители. Носенето на маски е силно препоръчително.

Регламентът на инициативата гласи, че всяко дете, което с помощта на възрастен предаде 5 кг хартия за рециклиране, ще получи книжка подарък. За да има за всички достатъчно книги, всеки, който изпълни това условие, ще може да получи само една книга, но не повече. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика. Така в рамките на празничния ден малчуганите могат да получат максимален брой две книги. Разбира се по време на забавната програма, която включва театър, песни, танци и игри, всеки малък екоентусиаст може да спечели допълнителни награди.

Организаторите призовават „Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!“

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателство „Ентусиаст“ и фондация „Културни перспективи“. Каузата е подкрепена от издателствата „ТРУД“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Просвета“, „Artline studios“, „ФЮТ“, „Златното пате“, „Софтпрес“ и от „Албо груп“.

c