Добрич Общество

Иван Георгиев от Добрич окоси и почисти около блока си, а съседи извикаха полиция – нарушавал им спокойствието

История, разказана във фейсбук от Иван Георгиев от Добрич, предизвика стотици коментари в социалната мрежа. Става въпрос за проявена инициатива, за сторено добро, прието от съседи….с обаждане в полицията. Историята на Иван показва как правиш нещо полезно, а после си удряш главата в стена от неразбиране, дребнавост, нежелание да се прогледне отвъд собствената кочина.

Иван Георгиев скоро ще навърши 31 години. Връща се от чужбина в родния си град. Вместо да отиде на море, както всички останали, решава със свой приятел да окоси и почисти междублоковото пространство, където живее. Адресът е ул. „Стоил Войвода“ 16 – това е една от кубинките до Хуманитарната гимназия, обясни пред Про Нюз Добрич Иван.  

„Реших да остана и да свърша нещо, което не е само за мен, а е за всички комшии и не само за тях, а за всеки, който поради някаква причина мине оттам да му е по приятно. Обадих се на мой познат, той дойде с машинка да окосим тревата, която е като все едно сме в джунгла, и да изчистя всякакви боклуци, хвърлени от здраво мислещи хора. В крайна сметка от малкия периметър събрах 4 чувала с всякакви хартиени и пластмасови боклуци. Приключихме малко след 14:00 часа и се спряхме да изпушим по една цигара. Дойде мой комшия, поздрави ме за добре дошъл, каза „браво“ за това което правим, защото той вече е на възраст и му е по-трудно. Обсъдихме и други неща, които може да направим за по-приятнo задблоково пространство“, разказва Иван.

И какво се случва – пристига полицейски автомобил, полицаите питат кой коси и му искат лична карта. Оказало се, че съседи са звънили да се оплачат, че им се нарушава спокойствието след 14.00 часа – както е известно, според наредбите вдигането на шум от 14.00 до 16.00 часа е забранено. 

Автопатрулът с четиримата полицаи пристигнал в 14.20 часа. „Само мога да кажа едно – на полицаите им стана неудобно, бяха възмутени, че се отзовават на такъв сигнал и се зачудиха какви комшии имам, след като това, което правя, е за всички… Да, може да сме минали часа, в който трябва да се пази тишина, но това толкова голям проблем ли е, като се има предвид за какво е бил този шум…. Мислите оставям на вас, накъде вървим, как мислим и какво се случва с нас самите като хора…“, написа Иван.

Иван е работил за словенска фирма в различни държави в Европа, предимно в Германия. „Там също си чистят пред къщите, но там хората повече се подкрепят и си помагат, има повече уважение един към друг, отколкото при нас. Мисля, че през последните години българите се озлобиха – може аз да съм зле, ама ти да си два пъти по-зле. Не си помагаме толкова, колкото преди. Нашите баби и дядовци имаха житейски ценности и не бяха такива. Имало е повече уважение като хора, като комшии, повече помощ, семейни ценности“, смята младият мъж.

Въпреки неприятната случка, той иска още да помага, защото има какво да се прави. „Дерето трябва да се почисти, има прораснали храсти и дървета. Имаме детска площадка, която също има нужда от ремонт, но няма никаква реакция от общината. Ние имаме лампи, които сме слагали за допълнително осветление около блока, защото са ни разбивали коли, имало е опити да разбиват мазите“, казва Иван.

Споделя, че опитът му досега го е научил, че кой с каквото може, макар и с малко, трябва да помага. Защото не се знае нашето малко колко е голямо за другия човек.

Българинът си има поговорки за подобни истории – „Направи добро, па го хвърли на смет“, „Не прави непоискано добро, защото ще ти отвърнат с ненавист“, „Няма ненаказано добро“. Но също и „Стори добро, за да стане повече“ – какъвто е ценностният код на този млад добричлия.

Related Posts

 1. Ако искаш да дадеш пример, трябва да има изрядност и спазване, а не, едното, за сметка на другото.

  • Да.Той да работи и да внимава да не наруши някое правило.Вие надничайте пушейки от терасите и
   наблюдавайте дали не е нарушил нещо.Злобни неблагодарници!

  • Никола says:

   Ти за 20 минути ли си? Аз се чудя на съседите му, но ето още един тапир!

  • ИВАН says:

   Ако искаш да си олигофрен никой не може да ти попречи и това е.. Момчето е опитало да направи нещо добро и ще му се изсерат в шапката тъпите ганьовци

  • персенк says:

   селяндур си и такъв ще си умреш. не стига, че някой по собствено желание воля ти прави живота по подреден, а ти простако си седнал да правиш сметка…че нещо било за сметка на друго. марш в кочината !

 2. Наталия says:

  Браво! Така е, ние българите често се проявяваме ,като дребни душици. И все пак ,колкото повече са като теб ,толкова повече има надежда за децата ни.

 3. Мариана Събева says:

  Аз преди няколко години реших да почистя от празни бирени бутилки пространството в съседство с оградата на детската градина. Сама си намерих чували, сама ги изхвърлях до контейнерите за смет…..така цяла седмица!
  Една възрастна съседка , с много злоба, пред насъбраните за събрание съседи се опита да настрои съседите против мен с думите : ,, ти какво правиш там? Това е частен имот!”
  Аз й отговорих, че всички деца са наши; за децата го правя!

 4. Бат Жоро says:

  Много си държат на спокойствието от 2 до 4 тез хора и в събота и неделя започват да къртят от 8-9 с кафето им върви и една бормашина

 5. ТиСиТъпБаце says:

  Шматка, 4 минути kekw ти си дебил ?! Изкарахте го върл престъпник за това, че след 14:00 е вдигал шум 😀

 6. Мими says:

  Такива съседи с кеф да ги оставиш да потъват в лайна и хич да не ти пука. Не заслужават и добър ден да им кажеш.

 7. Ваня Д. says:

  Поздравления, Иван Георгиев!
  Добър пример!
  Дано да е мотивирал хората за още нови добри дела, въпреки “дребните души” наоколо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.