Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Илия Луков с Богородичен концерт в Каварна

Богородичен празничен концерт „С песните на Илия Луков и талантите на гр. Каварна“ организират на 14 август от 19,30 часа Община Каварна и НЧ „Съгласие – 1890“. Той ще започне след празничната вечерна служба в храм „Успение Богородично“ на площада срещу храма.

Голяма Богородица е празник на Божията майка, покровителка на майчинството и жените, пазителка на семейното огнище. Българската православна църква го отбелязва на 15 август.

Храмът „Успение Богородично“, който отбелязва храмов празник,  е изграден през 1860 година върху основите на по-стара църква от българската община в града, за да може да се служи на български, тъй като храм „Свети Георги“ е в ръцете на гърчеещите се гагузи. Църквата е основно средище на църковно-националната борба на българите в Каварна. Първата служба на български в нея е проведена от монах Евстратий Рилски от Самоков, който в 1869 година основава и първото българско училище в Каварна.

Иконостасът е дело на известните дебърски резбари братята Васил Аврамов и Филип Аврамов. В църквата работи и дебърският майстор Кузман Макриев – иконата на Свети Мина носи подпис „Из руки К. М. Блаженов“.

От октомври 2014 година до август 2015 година храмът е ремонтиран. Това се осъществява с финансиране по Европейска програма и средства от дарители. Ремонтите дейности включват подмяна на покривни конструкции, фасадни работи, интериорни подобрения, възстановяване на иконопис и други.

В продължение на 16 поредни години Илия Луков събира в Каварна потомците на българския род с младежкия фолклорен събор „С България в сърцето”. Организиран е от община Каварна и продуцентска къща на Илия Луков „Пирина“ по идея на д-р Анна Караангелова. Последното издание бе през 2019 г. Миналата година, когато пандемията осуети събитието, Илия Луков посвети песен на Каварна, която носи името „С България в сърцето”.

c