Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Изложбата "Вечната красота на Двореца в Балчик" гостува в столицата на Полша

При голям интерес премина откриването в Полша на изложбата на Културен център ′′Двореца′′ в Балчик, която показа архивни снимки на уникалния със своя стил дворец на румънската кралица Мария, както и съвременни фотографии. Домакин на изложбата е Българският културен институт във Варшава, а поканата за нея е на посланик Маргарита Ганева.

Кадрите в изложбата са на двама български фотографи, родените във Варна, Румяна Тенева и Ясен Казанжиев живеят постоянно в Испания. Те са автори на многобройни изложби в Европа, участват в изложбата дори в Япония, имат публикации в САЩ. Тяхното изкуство се притежава от много частни колекции. Организатори са на Международния арт форум без граници 2014-2019.

Показани са и  исторически черно-бели снимки на двореца на родената във Великобритания внучка на кралица Виктория кралица Мария Кобург от Румъния.

Фото - изложбата “Вечната красота на Двореца в Балчик” включва снимки на движими и недвижими културни ценности, архитектурни елементи, артефакти и градини изграждащи архитектурно-парков комплекс Двореца. Авторските снимки на Ясен Казанджиев и Румяна Тенева представляват 40 цветни отражения на впечатленията, които кралската атмосфера в дворцовия комплекс оставя в професионалните фотографи.

Разказът   се допълва от 20 автентични черно-бели фотоси, отразяващи възможностите на безкрайно талантливите италиански архитекти Америко и Агустино, както и на швейцарския градинар Жул Жани, които създават дворцовата архитектурно – паркова композиция. Изложбата е посветена на красотата, непреходното и вечно влияние на архитектурните стилове, живеещи в едно уникално място на брега на белокаменния град Балчик. Снимките предизвикват колоритност, взрив от енергия и великолепна емоция.  

c