Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Първата носителка на Гран При мечтае да се върне на сцената на „Сарандев“ в Добрич

За Нели Ненкова Тодор Балев и Георги Сарандев са най-ценните учители, които е имала. И двамата са имали огромна роля в живота на певицата, която днес е успешен художник и графичен дизайнер в Канада

Нели Ненкова е художник с повече от 20 години професионален творчески опит. Картините на Нели Ненкова са в публични и частни колекции в България, Франция, Италия, Германия, Гърция, САЩ, Япония, Турция, Ватикана, Канада и др. Освен с изобразително изкуство, тя работи, като графичен дизайнер и дизайнер/художник в областта на киното в Канада. Тя е носител на множество награди за изкуство и дизайн, като някои от последните включват: Награда от обществото на дизайнерите в Съдбъри, Канада (SDS) през 2019 - победител в категория "Илюстрация". Селектиран автор в 146-а годишна изложба на обществото на художниците в Онтарио (OSA) 2019, Торонто, Канада; Победител в категория "Intaglio" в 7-то международно биенале за миниатюрна графика на OSA - Отава, Канада; Награда от студио "50 Carleton" за лого дизайн организиран от асоциацията на графичните дизайнери в Канада (RGD) 2016; Награда от Studio 123 за постижения в дизайна в Северно Онтарио 2016; През 2016 г. Нели e от седемте финалисти в националният конкурс за ново туристическо лого на България, организиран от Министерството на Туризма на Република България.

На сцената на "Славянский Базар" в Саратов, Русия през 1998 г.

Днес почти никой не свързва Нели Ненкова с музиката. Но красавицата от Добрич, която от години живее в Канада, е носител на първа награда в телевизионното предаване Хит-1 по Канал 1 през март 1997, участва във фестивалите “Златен Орфей” и “Славянский базар” в Русия през 1998 г. Тя е и първият носител от Добрич на Гран при от Международния поп-рок конкурс Сарандев през далечната 1997 г.

„Аз бях първата, която спечели Гран при през 1997 година. Председател на журито беше Васил Найденов“, спомня си днес Нели. „Към един мъж"/"Към една жена" или "Ancora" е песента, която стана любима на много хора и й носи Гран При „Сарандев“ през 1997 г.

С песента „Към един мъж"/"Към една жена" или "Ancora" Нели Ненкова печели Гран При на международния поп-рок конкурс "Сарандев" 1997 г.

„Бях много щастлива и в същото време тъжна, защото Георги Сарандев не беше вече сред нас. Той почина година преди това. Като учител и ученик, ние имахме огромно уважение един към друг. Той ме подкрепяше изключително много и ми казваше, че вярва много в таланта ми и искаше да "Да прославям Добрич с гласа си". В същото време, когато бях в Младежкият дом бях и в школата по изобразително изкуство, къде Тодор Балев също имаше големи надежди за мен. Веднъж ги видях да стоят точно между вратата на концертната зала и школата по рисуване в Младежкия дом. Попитах ги как са, а те ми отговориха: "Караме се за теб!"

После Георги Сарандев ми сподели, че Балев го убеждавал да ме откаже от пеенето, защото искал да ме види успял художник. Сарандев му отвърнал: "Не я спирай, тя има какво да даде на хората си с гласа си и хората я обичат. Това е много важно за един певец. Да успяваш да вълнуваш хората", връща лентата назад младата жена.

Преди няколко месеца се обадила на Тодор Балев, за да го поздрави за рождения му ден. Той сега живее в Германия със дъщеря си. В този разговор художникът педагог за първи път й казал, "Гордея се с теб и не съм се съмнявал в успеха ти, не само защото си талантлива. Аз имах хиляди талантливи ученици, но нямаха характер и не бяха упорити." За мен това е най-голямото признание, което съм получавала, споделя Нели.

Казва, че Тодор Балев и Георги Сарандев са имали огромна роля в живота й.

С Кирил Маричков на "Златния Орфей", 1998 г.

„Може би най-ценните учители, които съм имала. Балев ме познава от времето, когато бях на 11 години. Той е свидетел на цялото ми развитие, като художник и дилемите, през които съм преминала избирайки тази професия. Сарандев, от своя страна, беше щедър на комплиментите и много ми се радваше. Вярваше в моя успех, като музикален изпълнител. Винаги следеше, какво е мнението на публиката и го споделяше без притеснение. Липсват ми разговорите с него. За съжаление моите по-големи успехи в пеенето дойдоха след като той ни напусна. Гран при, който посветих на него през 1997 г., първо място в Хит-1 по БНТ месец март, „Златния Орфей“ през 1998 г. и още други. Мина доста време оттогава и съм позабравила наградите, но и те не са толкова важни. Те са лични постижения, а най-важното, като  музикален изпълнител или художник, е какво даваш на хората, не какво получаваш. Това, което може би най-много ми липсва, е тъмната зала и невидимия контакт между публика и изпълнител. Избирайки да се посветя на изобразителното изкуство, фокуса е вече насочен към творбите ми, а не към мен, което ми допада повече, споделя Нели.

Маргарита Хранова, Петр Земцов от Саратов, Русия, Мая Райкова от БНР, Ники Кънчев, тогава водещ в "Дарик радио", Дариана Генова - директор на "Златният Орфей" и родителите на Нели при откриването на изложбата й

Година след печели Гран при на конкурса „Сарандев“ през 1998 г. Нели е поканена като гост на фестивала. Нейната първа самостоятелна изложба е част от програмата на фестивала. Сред дошлите да я поздравят са много популярни личности от музикалният бранш, сред които Дариана Генова – директор на „Златния Орфей“, Маргарита Хранова, Ники Кънчев, Петр Земцов от Саратов, Русия, Мая Райкова от БНР.  

С Ивайло и Андрей Баташов, фотограф Васил Найденов

Спомня си за участието си през 1998 г., заедно с още няколко български певци във фестивала "Славянский базар" в Саратов, Русия. Снимка от тогава й напомня кат Васил Найденов бил в ролята на фотограф и докато снимал импресариото си Ивайло и Нели, към тях се присъединил и актьорът Андрей Баташов, останал запечатан в кадъра. Беше много забавна вечер. На сутринта летяхме с чартърен полет до Москва всички певци, включително Йорданка Христова и Васил Найденов. Изживяхме истински ужас. Пилотът беше пиян, спомня си с усмивка Нели.

Добричлийката Нели Ненкова е носител на много арт и дизайн награди в страната и чужбина. Днес художничката живее и твори в Канада. Тя е бакалавър по изящни изкуства и моден дизайн.”По време на бакалавърската си степен се фокусирах върху изящните изкуства и модния дизайн. След кратък период в модната индустрия, реших да се посветя на изобразителното изкуство. Начално на моята артистична кариера беше трудно, но търпението, постоянството и усилията ми с времето се възнаградиха. Подкрепата на близките ми също беше решаваща в моето развитие. През 2003 г. получих признателно писмо за моето изкуство от главата на Ватикана – Йоан Павел II, и това признание отвори много врати. През последните 20 години моите картини намериха място в различни частни и обществени колекции в Италия, Франция, Германия, Гърция, Турция, България, САЩ, Ватикана и Канада”, споделя талантливата добричлийка.

Нели Ненкова пред стенописа “Заедност” в Съдбъри, който се вижда от хиляди хора всеки ден

По-късно Нели завършва графичен дизайн в Канада. Тя развива творческата си кариера, както в изкуството така и в дизайна. Нели бе и един от финалистите в конкурса за лого на България, които се проведе през пролетта на 2016 година. В него тя участва с два дизайна за лого на България, като по-модерният беше избран от професионалното жури. По-късно седемте предложения бяха публикувани на сайта на Министерството на туризма в България, на който всеки можеше да гласува. За съжаление нито едно от логата не беше избрано. В Канада обаче нейното лого за България й носи първа награда в конкурс организиран от асоциацията на лицензираните дизайнери в Канада (RGD)

Нели Ненкова и последната й картина "Морето на Живота"

Нели сподели с читателите на Про Нюз Добрич своята последна картина "Морето на Живота". Посветена на мечтите, които живеем и живота, който мечтаем. На онези моменти, които като медузи изгарят душите ни. На повратните грешни и правилни решения, които правим. На онези пътеки, които не са били вървени преди. На невидимите сили, ръководещи съдбата ни. На нас...плаващи по течението на времето. На надеждата, любовта и потокът, който в крайна сметка винаги ни отвежда у дома.

А Нели не крие, че мечтае един ден да се върне отново у дома – на сцената на конкурса „Сарандев“ в Добрич, макар и вече като гост.

c