Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Актрисата Ема Георгиева от Добрич: Студия „Зорница” е спасителният лъч светлина в моя живот

„Студия „Зорница” е светлият лъч, който ме държи жива на този свят след някои неща, които ми се случиха”. С тези думи започна разговорът ни с актрисата от Добрич Ема Георгиева, която е ръководител на Театрална студия „Зорница” към Народно читалище „Йордан Йовков-1870 г.” Тя посочи, че дейността й в школата е продължение на работата на покойния й съпруг заслужилия артист Калчо Георгиев, направил великолепни представления, а благодарение на труда му някои от неговите ученици са станали добри професионални актьори.

Георгиева разказа, че в „Зорница” работи с деца от 6 до 19 години, разделени във възрастови групи. „Пандемията от една страна ни попречи, а от друга обедини силите ни и ние направихме тази година едно представление, с което мога да се похваля - „Елате в театъра”, сподели актрисата. То е представяно осем пъти и по думите й много се е харесало на зрителите, догодина ще се играе пак. Като в професионалния театър искам моите спектакли да се играят по два сезона, а защо не и по три, посочи Георгиева. Така се е играл неин спектакъл по разкази на Йордан Йовков. За него разказа, че преди години е представен и пред бесарабски българи в Украйна, като най-вълнуващото е било в Болградската гимназия.

„Елате в театъра” е по текстове на Стефан Цанев и Йордан Радичков и със свързващи изречения на актрисата, разказа тя. Сподели, че спектакълът е много забавен и доста поучителен. Представлението е смесено – основата са малките, участват и от по-големите й възпитаници, които се превъплъщават във фея, в горски дух, царица. „Интересното е, че в него децата правят роли – посочи Ема Георгиева. – Излизат от своите кожи и се превъплъщават в героите на авторите”. Тя допълни, че осемте представления са й доставили голяма радост и удовлетворение.

През последния творчески сезон актрисата е работила и върху спектакъла „Ние сме България” по текстове на народни песни. Заради пандемията той обаче е останал недовършен. „Няма да се откажа от него, ще го направя – сподели Ема Георгиева. – Защото децата в известна степен забравиха, че са българи. А тестовете са толкова красиви – има любовни песни, трудови, юнашки, революционни. И децата го репетираха с голямо желание. Но точно пред генералната репетиция се застопориха нещата”. Заради пандемията е спряно и представление по пиесата на Йордан Кръчмаров „Море под клепачите”.

Актрисата продължава работата си с голямата група и през лятото. С големите деца подготвя Вечер на Йордан Радичков. Ще представлява комбинация от негови пиеси, но така, че в спектакъла да се подчиняват на една тема – желанието на хората са се откъснат от земята, от бита и да полетят – от пиесата „Опит за летене”. Георгиева разказа, че всичко се развива покрай една река в село Аврамови махали, което всъщност е едно малко общество от българския народ от Северозапада, от където е Радичков. Предвижда се спектакълът да бъде представен преди Нова година.

Моите деца не играят едните централни роли, а другите да кажат само: „Добър ден”, сподели актрисата. „Аз трябва да измисля за всички деца централни роли – обясни тя. – Родителите трябва да видят всяко дете в изявата му. Дали ще е в някаква сцена, дали ще е в някакъв негов монолог то трябва да се представи и те да видят какво е научило. И то за месечна такса от 10 лева”. Георгиева сподели, че никога не е работила първо за парите. „Ако нещо съм изкарала съм го изкарала с труд и моженето си”, допълни тя.

Сподели радостта си от успехите, които постигат нейните деца. Разказа, че по-предната година трима от възпитаниците й са кандидатствали в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, и тримата са приети. Тази година друго нейно дете – Соня Георгиева, е завършила Куклено актьорско майсторство с успех над 5.50, а Георги Мирославов – първата си година при проф. Атанас Атанасов. Изтъкна и Велина Юлиянова, която също вече е завършила. Според актрисата нейни възпитаници са много харесвани и за аниматори.

Ема Георгиева сподели, че наградите на студия „Зорница” са многобройни. От тях открои диплом за майсторски клас, връчен й преди няколко години в курорта Семково от руска режисьорка. Сред другите награди е лауреатска диплома от фестивала „Приятели на България” в Албена, студията и актрисата са носители на отличието Народен будител, което се присъжда от Общината. Второкласничката Моника Мариянова пък няколко години е първенец в конкурса „За да я има България”.

Георгиева разказа, че смята от следващата година да въведе повече танцови часове в „Зорница”. Предвижда и в месеца два пъти да има часове по пеене. Тя разказа, че сега има занимания, свързани с техника на говора. С тях успява да отстрани някои много леки дефекти. Сред плановете й за следващата година е довършване на пиеса с участието на малките деца по Станислав Стратиев, като заглавието ще бъде „За теб, приятелю”.

„Когато се случи нещастието в къщи цяла нощ телефонът звъня и те плачеха с мен. И казваха: Ти нямаш само един син, ние сме твои деца”. Така актрисата отговори на въпрос за връзките си с възпитаниците на  студия „Зорница”. Обясни, че това е една от причините да не се премести в Бостън, където живее внукът.

c