Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Първи награди от международен конкурс спечелиха акордеонисти от читалище „Й. Йовков-1870 г.” в Добрич

Отлично се представиха талантливи изпълнители от Школата по акордеон на Народно читалище „Йордан Йовков-1870 г.” в Добрич на Международния конкурс на изкуствата „Радост на брега”, съобщи за Про Нюз Добрич преподавателят по инструмента Деян Дженков. По принцип конкурсът се провежда в Созопол, но тази година заради пандемията беше онлайн. Участниците в него изпратиха видео клипове, въз основа на които бяха оценени.

Най-малкият представител на акордеонната школа Тодор Тодоров, на 8 години, спечели първо място във втора възрастова група. Момчето се представи с „Весел танц” и Добруджанско хоро. Първо място завоюва и дуетът на Деян Дженков и най-възрастният му ученик 50-годишния Маноил Колев. Те се включиха в надпреварата в пета възрастова група с Дайчово хоро и Крумовградско хоро на Димитър Колев. Деян Дженков също завоюва първо място с в пета възрастова група с „Кампанела” – концертен етюд върху тема на Паганини и танго „Рио Сена” от Астор Пиацола.

Школата по акордеон към НЧ „Йордан Йовков-1870 г.” участва в конкурса „Радост на брега” за първи пък, посочи Деян Дженков. Предстои талантливите изпълнители да премерят сили в Националния конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство „Орфееви таланти” в Пловдив.

c