Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Преди вота на 11 юли: ЦИК изпраща три машини за провеждане на пробно гласуване в област Добрич

По-малко от две седмици преди предстоящия втори (за 2021 г.) вот за Парламент, от ЦИК обявиха, че изпращат по три машини във всяка районна избирателна комисия /РИК/. Целта - кметовете по места да имат възможност да организират пробни гласувания за предстоящите избори за народни представители в 46-то Народно събрание. 

Очаква се, в следващите дни да се подготвят и машините за изборите в чужбина. От ЦИК обявиха, че до края на седмицата у нас ще пристигнат и допълнително закупените устройства за гласуване. 

„Тези 421 машини ще бъдат разпределени в 273 секции, в 148 секции ще има по две машини за гласуване. Техническото обезпечаване се осигурява от „Сиела Норма”. Те ще командироват техници, които ще се грижат, ако нещо се случи с машината, за да продължи гласуването.” Това заяви Росица Матева - председател на ЦИК .

Относно дефектиралото устройство за гласуване, Матева уточни, че машината в Сърница не е спряла заради температурата.

„Машината е спряла към 10 часа, когато изобщо не е било толкова горещо.  Тези устройства могат да работят и при 60 градуса.”

В най-натоварените секции зад граница ще има по две машини. Софтуерът на устройствата ще бъде същият, какъвто ще имат и тези в България. Единствената разлика между начина на гласуване зад граница и този в страната ще е в това, че сънародниците ни няма да могат да гласуват с преференции.

&t=2s

c