Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Испанският маринист Едуардо Диез с изложба в „Двореца“ в Балчик

Платна с морски пейзажи представи испанският маринист Едуардо Диез в галерия "Тихото гнездо" в „Двореца“ в Балчик. Вернисажът бе озаглавен "Мечти", а авторът сподели с публиката, че картините му са най-често вдъхновени от морето.

Роден в Испания, дълги години живял в Барселона, а след това и в Мадрид. Едуардо Диез  е инженер по образование. Много спонтанно започва да рисува години по-късно. Самоук е. Първите си стъпки в рисуването прави преди доста време. Но и днес се наслаждава на удоволствието да плъзга четката върху платното и да може да чувства и да си представя това, което вижда.

„Той е много талантлив художник, който няма академично образование, но впечатлява с багри, със своите пастелни цветове и дълбочина в темите. Той е маринист и пейзажист, посочи директорът на „Двореца“ Жени Михайлова

Художникът споделя, че не обича да прави портрети, защото това значи, че копира. Всичко, което рисува, е в неговата глава и неговото въображение. Обича да рисува природата, но най-любими са му морето и водата. Самият той няколко години е живял близо до морето. И това рефлектира върху неговите идеи и творчеството му.

„За мен морето е мултицветна вселена, която рефлектира върху човешките настроения, върху неговите чувства, опити и реалност“, казва художникът. Природата, гората, реките, горите, околната среда са това, което той рисува. Опитва се да представи красотата на природата.

От 2010 година реди изложби в Италия, Испания, Португалия, Франция, Германия, Румъния, Босна и Херцеговина. За трети път е в България, но за първи път излага в Двореца. Споделя, че вече има много добри приятели в България – в Русе и Силистра.

Творбите на Едуардо Диез съчетават природното очарование – сиянието на небето, морския лазур и флоралното нашепване. Художникът пресъздава със своята логика на изследовател чувствителни реалности. Той тръгва от своето знание за индустриалното инженерство, за да стигне до развитието на изследването и собственото си артистично верую.

Едуардо придава особен натюрел на своя стил. Той използва удари с четката с чисти цветове. Това води до нуждата от специални условия за осветление – естествена или изкуствена светлина, така че формите и линиите да са разводнени, смесени или разделени според избраното осветление.

Изложбата “Мечти” може да бъде посетена от 16 до 30 юни в галерия “Тихото гнездо” на ДКИ КЦ “Двореца”.

c