Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

„България в багри“ на Сечкин Хаджъсюлюш гостува в "Двореца"-Балчик

За първи път със своя самостоятелна изложба-живопис, озаглавена "България в багри", ще се представи в една от галериите на Културен център "Двореца" художникът Сечкин Хаджъсюлюш.

Откриването ще бъде с вернисаж на 15 юни - от 16 до 20 ч., в галерия "Учебен център" на културния институт. Домакините от КЦ "Двореца" обявиха, че поетичен нюанс на събитието ще внесе представянето на стихосбирка на Милена Гунчева.

 Пътят на един творец, който съчетава педагогиката и личното творчество е обусловен донякъде (но не задължително) от „традиционализма“ в изкуството и новите тенденции и нетрадиционни методи в обучението по изобразително изкуство. Новите методи и похвати обогатяват личното творчество, а естетическият идеал и академични принципи заложени в творбите на твореца полагат основите на художественото и творческо възпитание на личността.

 В творбите си Хаджъсюлюш са ориентира главно в маслената живопис, експериментирайки и с нови похвати, поднесени с чисто живописно усещане и мощност на цвета. Творейки в различни жанрове, използва разнообразни живописни и графични техники, а вдъхновението му идва от природата, абстрактното и декоративното изкуство, древните митологии, литературата и съвременността.

Чувствайки се по-комфортно в малкия град Дулово, художникът Сечкин Хаджъсюлюш се вдъхновява от неизчерпаемия източник за творчество като бит, култура и природа на България. Впечатлява се изключително от природните пейзажи и уникалната възрожденска архитектура. Рисува основно пейзажи, портрети, фигурални композиции и натюрморти - без да се ограничава в жанрова рамка.

В своята педагогическа работа, Хаджъсюлюш се е посветил на младите хора село Паисиево и възпитанието им в усет към естетиката на изящните изкуства.

Изложбата „България в багри“ ще гостува в КЦ "Дореца" до 29 юни 2021 г.

c