Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Обмислят изграждане на 6.5 км водопровод за снабдяване с вода на с. Стожер от Дебрене

Мерки за преодоляване на кризисната ситуация с водоподаването в добричкото село Стожер са набелязани на среща в община Добричка, съобщи за Про Нюз Добрич кметът на Стожер Илко Митков. В срещата е участвал шефът на ВиК – Добрич инж.Тодор Гикински, инж. Тони Житарски – представител на „Хидрострой“ АД, кметът на Общината Соня Георгиева и др.

Водна криза в с. Стожер – местните хора готови да блокират пътя Добрич-Варна

Представителят на „Хидрострой“ АД – фирмата, ангажирана с ремонта на водопроводната система в село Стожер през 2018 година, заяви, че започва проверка за изправността на разпределителните кранове на територията на селото. Предстои анализ на схемата на водоподаване – ще се извърши вътрешна проверка на територията на селото за това кой абонат как ползва водата, каква е консумацията, какви количества вода се подават и какви се инкасират.

Община Добричка и ОбС ще излязат с декларация за безводието в с. Стожер

6 литра в секунда е количеството на подаваната питейна вода, заяви многократно инж. Гикински, който бе категоричен, че  проблемът се е обострил едва през последните 20 дни. Предстои анализ и на водоизточниците в непосредствена близост до село Стожер – ще се изяснява както собствеността им, така и собствеността на територията, на която се намират.

В дългосрочен план се обмисля вариант за изграждане на ново алтернативно трасе за водоснабдяване от сондаж край с. Дебрене. Предвижда се дължината му да бъде около 6.5 км. Постигнато бе споразумение ръководството на водното дружество в Добрич да представи в писмен вид в Община Добричка параметрите за изграждането на алтернативен водопровод от Дебрене до Стожер, както и количествено-стойностна сметка.

Бе декларирано съгласие и при необходимост от финансиране на алтернативния водопровод като трайно решение на проблемите в Стожер,  в Добричкия общински съвет да се внесе предложение за актуализиране на бюджета.

Преди седмица жителите на с. Стожер декларираха намерение да предприемат стачни действия поради ненормалното водоснабдяване в селото. Вода липсва в около 50 процента от домовете и това според местните хора продължава вече няколко месеца. Община Добричка организира снабдяване с минерална вода, както и с водоноски.

По думите на кмета Митков, към момента водоподаването се е подобрило, но съвсем малко. 

c