Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Община Добричка и ОбС ще излязат с декларация за безводието в с. Стожер

Община Добричка и Общинският съвет /ОбС/ ще излязат със съвместна декларация във връзка с безводието в село Стожер. Това стана ясно на днешното редовно заседание на местния парламент. Както Про Нюз Добрич писа жителите на Стожер са готови да блокират пътя Добрич-Варна заради липсата на вода. 

Проблемът с безводието на населеното място бе поставен на заседанието от общинския съветник Икбал Мариянов. По думите му вече от шест месеца Стожер е в бедствено положение заради липсата на вода. Посочи, че в селото има училище, детска градина, възрастни хора. Съветникът сподели, че опитите им да се свържат с ръководството на ВиК са напразни. Според Мариянов хората от селото вече са готови и да не плащат данъци.

Както общинският съветник, така и жителите на с. Стожер имат основание да бъдат притеснени, каза кметът на Община Добричка Соня Георгиева. По думите й Общината знае за проблема и многократно са търсени разговори и съдействие от ВиК. Кметът обясни, че в бюджета са записани средства за алтернативно снабдяване с вода по гравитачен път от с. Дебрене, но все още не са предприети действия за изграждане на такъв водопровод. Георгиева сподели, че Общината е осигурила минерална вода за детската градина и Социалния патронаж, днес е изпратена водоноска с вода за питейни нужди.

„Нямаме отговор от ВиК как, по какъв начин ще бъде решен проблемът и в какъв период от време ще стане това”, каза кметът. Сподели, че са поканили на среща ръководството на дружеството, но тя е била отказана. „Аз съм участвала в протести, които са били правени назад във времето. Ако има такъв протест ще участвам заедно с жителите на с. Стожер и мисля, че всички общински съветници биха го подкрепили”, заяви Соня Георгиева. Тя допълни, че трябва да се настоява за спешни разговори ако не с управителя, то с Борда на директорите, които да заявят както пред жителите на с. Стожер, така и пред Общината и ОбС какво ще се случва с водоподаването и как ще бъде решен проблемът.

По принцип докато хората не излязат и затворят някой път не се обръща сериозно внимание на проблема, каза председателят на ОбС д-р Ердинч Хаджиев. Той посочи, че безводието в общината е от дълги години. Коментира, че е добре да бъде направена съвместна комисия от ОбС и общинската администрация, която да проведе среща с ръководството на ВиК. На нея да бъде обяснено какъв е проблемът и в рамките на колко време ще бъде решен.

Съветникът Димитър Чернев каза, че през предния мандат Общината е изработила със собствени средства проект за алтернативно водоснабдяване на с. Стожер от с. Батово. Той изрази мнение проектът да бъде представен пред Комисията за бедствия и аварии и в дългосрочен план той да бъде реализиран. 

c