Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

На националния празник на Италия – парола на входа на магазин „Аморе гранде“ в Добрич

Собствениците на италианския магазин „Аморе гранде“ в Добрич черпят днес с кафе по повод националния празник на Италия. Срещу парола на входа на магазина обаче – паролата е „Вива Италия“!

2 юни е националният празник на Италия – това е Денят на Републиката. На този ден през 1946 година италианците са призовани да решат чрез референдум следвоенното устройство на страната - монархия или република. Тогава монархията отстъпва пред републиканския дух, който надделява с 2 милиона гласа. Страната официално е обявена за република на 18 юни 1946 година. От 1948 година се провежда традиционният военният парад в Рим в чест на Празника на републиката.

Какво е празникът на Републиката за един италианец в Добрич? Алберто Джакобаци е от Модена и открива любовта чрез половинката си от Добрич Румяна Матеева. Двамата се запознават в Италия и преди няколко години решават да се установят в Добрич. Тя пристига през 2015 година, той прекарва известно време между България и Италия. През 2018 година откриват свой италиански магазин „Аморе гранде“ – намира се срещу Дом-паметника „Йордан Йовков“. Малък италиански оазис в Добруджа, магазинът предлага разнообразни и качествени хранителни продукти от Ботуша.

„В първите 20-30 години след обявяването на Републиката този ден беше много голям празник, защото се сложи край на диктатурата. Републиканският дух е бил приповдигнат, но сега вече не се усеща толкова много. Реално италианецът не е националист. Нали знаете, че Римската империя е първата мултикултурна империя. Ние сме мултикултурен народ - моите сънародници уважават всички култури и думата „националист“ носи негативен заряд. Но това е мое лично мнение“, размишлява 50-годишният Алберто.

Казва, че когато е живеел в Италия, не се е чувствал кой знае колко празнично в Деня на Републиката. Откакто е в България обаче вече го усеща по друг начин, милее за Италия, мъчно му е за дома. Мисли, че с всички хора е така – когато си далеч, те дърпа към Родината. Тогава празникът е по-скъп.

Как празнуват италианците националния си празник? „Организират се да пътуват донякъде, с приятели, с близки. Отиват по вилите, правят барбекю. В градовете има организирани празненства, с оркестри и шествия.“  

Алберто много харесва България. „Има много хора, които влизат в магазина и казват: „Искам да живея в Италия“. Всъщност е хубаво да си в Италия за 15 дни на почивка, но да се живее там не е лесно. Италианецът никога не е виновен за нищо, всичко прехвърля на другите. В България е много хубаво. Много харесвам Южното Черноморие, Созопол, също Родопите, Рилските езера. Тук има прекрасна природа. В Добруджа е красиво, когато изорат нивите и видиш черната угар, когато всичко е зелено, когато цъфне лавандулата. В Тоскана например е красиво, но урбанистиката е с главата надолу. В Неапол пък е мръсно, с изключение на някои богати квартали. И там, и тук проблем е липсата на екологична култура.“

Магазинът на Руми и Алберто е уютен и привлекателен с вкуснотиите си. Стоката им е на 60-70% от Южна Италия, защото по-типичните, истински италиански храни са там, по близки са и до българските вкусове. Сладките са от Сицилия, кафето е неаполитанско, пастата е от Калабрия. Има вина от цяла Италия. Колбасите са от  Южна Италия, а сирената - от Севера. Има и прекрасни сосове, зехтини, а балсамовият оцет естествено е от Модена. Продават селекция от брашна, каквито в България няма - от твърда италианска пшеница, има специално за сушена паста, специално за прясна паста с яйца, има за хляб, отделно за пица.

„В Модена типичното ястие са тортелините – пресни и сушени, с телешка и свинска кайма, с прошуто. Правят се с пилешки или телешки бульон, няколко капки червено вино и пармезан отгоре. Известни са мортаделата, балсамикото и пармезана на Модена. Възрастните жени правят тортелини на ръка и сушат. Моите връстници – около 50-годишните, за съжаление вече не се интересува от тези традиции. По-младите обаче, заедно с бабите си, сега започнаха да се занимават и много да се увличат от тези стари традиции и техники. Има едно връщане към корените – това е, защото много хора вече оценяват домашния продукт. Помня моята баба, пред очите ми е как правеше на ръка паста“, разказва Алберто.

Днес, за празника, Алберто и Руми ще почерпят с кафе клиентите си. Паролата на входа на магазина ще бъде „Вива Италия“!

c