Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

КАТ Добрич ще използва заснемащи устройства на нарушения по време на баловете

Няколко дни преди началото на абитуриентските балове в звено „Пътна полиция“ към ОДМВР Добрич е създадена организация за обезпечаване на празниците. „Изпращанията по училища на зрелостниците в голямата си част приключиха и към момента нямаме регистрирани нарушения. Целият униформен състав е включен в разстановките по охрана и обезпечаване на баловете. С Регионалното управление по образование сме съгласували действията, предоставен ни е график на празненствата. Готови сме да реагираме, ако има нарушения“, коментира пред Про Нюз Добрич началникът на КАТ Жулиян Минев.

На 23 май започват абитуриентските балове в област Добрич

Пътните полицаи ще използват заснемащи устройства за установяване на нарушителите. Ще се следи за неправилен превоз на абитуриенти, стърчане през прозорците и гюруците на колите, използване на предпазни колани, неправилно пресичане. Шофьорите, които возят празнуващите, ще се проверяват за алкохол, наркотици и правоспособност.

„Ще бъдат включени всички системи за контрол на скоростта, не само в рамките на Добрич и общинските центрове, но и по пътищата от републиканската пътна мрежа. Съгласували сме с РУО и Държавна автомобилна инспекция, при заявени екскурзии, преди тръгване автобусите да бъдат проверявани от наши служители и тези на ДАИ. Предварително ще бъдат уточнявани маршрутите на движение. Ще подаваме и информация към колегите от други области за организирани пътувания“, допълни Минев.

Той препоръчва да се засили родителският контрол при изпращането на децата на тези празненства.

ОТ МВР съветват абитуриентите:

•Непременно осигурете неупотребил в този ден алкохол водач, който да ви вози по празничните маршрути, както и резервен в случай че се наложи да замести титуляра, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол.

• Не се съгласявайте, колкото и да е голяма еуфорията ви след абитуриентския бал, оттам да ви откарват с автомобил хора, които е вероятно да са употребили алкохол или да са неправоспособни. Ако лично вие шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили и да не се поддавате на провокации за състезаване с останалите, при което често се нарушават правилата за движение.

• Не се показвайте от прозорците и люковете на автомобилите и не сядайте  на рамките върху рамките на вратите им по време на движение– това носи голям риск и застрашава живота ви. Не размахвайте от прозорците балони, бутилки, видеокамери и фотоапарати.

• След бала нерядко възникват спонтанни предложения празникът да продължи на друго място. Такива пътувания са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично поради управление на МПС с превишена скорост, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача и др. Нашият съвет е въпреки разбираемия висок градус на настроението ви да не се съгласявате с подобни предложения.

Баловете в област Добрич започват на 23 май и продължават до 26 юни, като основната част от тях са в дните от 23 до 25 май.

c