Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Дългогодишен диригент на Камерния оркестър в Добрич с награда Златен век

Дългогодишният диригент на Камерния оркестър в Добрич Маестро Йордан Дафов е удостоен с престижната награда на Министерството на културата на Република България "Златен век" - огърлие, за особен принос в сферата на изкуството.

Йордан Дафов е един от най-емблематичните представители на съвременната българска диригентска школа, познат като диригент с висока музикална култура и уважаван заради неповторимата си техника на дирижиране.

Маестро Йордан Дафов е един от най-емблематичните представители на съвременната българска диригентска школа, познат като диригент с висока музикална култура и уважаван заради неповторимата си техника на дирижиране.
Постижения на световно ниво  Български камерен оркестър Добрич реализира именно под ръководството на Йордан Дафов – главен диригент и художествен ръководител на оркестъра в периода 1972 – 1996 г. Под негово ръководство престижът на оркестъра се издига до един от най-добрите камерни ансамбли в страната. През този период, наред с многобройните си изяви в България, оркестърът осъществява и първите си турнета в Европа – Румъния, Полша, Чехословакия, Унгария, Холандия, Германия, Швеция, Италия, Франция и др. Доказаното си място в музикалния живот не само на града ни, но и в цялата страна, оркестърът затвърждава през 1975 г. По това време Йордан Дафов – диригент, заедно със Захари Медникаров – диригент на Детския хор и с подкрепата на маестро Константин Илиев поставят началото на Седмица на камерната музика. Един фестивал продължаващ и до днес с непреходното си значение за развитието на културния живот в Добрич. Познат като диригент във Франция, Италия, Русия, Швейцария, Румъния, Испания, Полша, Унгария. Прави записи за БНТ и БНР, както и за френското и шведското радио и испанската телевизия. Автор е на три симфонии, „Утринна музика и серенади“ (за струнен оркестър), „В профил и анфас“ (за голям симфоничен оркестър), вокална музика за инструментални камерни състави, театрална музика.

c