Водещи новини Общество

Три села в област Добрич останаха без жители, в други 9 живеят по-малко от десет

Общо 577 села в страната са без население или с едноцифрен брой жители, показва справка в Националния регистър на населените места на НСИ. Данните са към 31 декември 2020 година. Към същата дата в страната има 5 257 населени места, от които градовете са 257, селата – 4 998, а манастирите със статут на населено място са два – Клисурският и Рилският.
Три са селата от област Добрич, които нямат нито един жител – с. Брестница, община Тервел, с. Брястово, община Балчик, и с. Краище, община Генерал Тошево.
Населените места с 10 и по-малко жители в областта са 12. Трима души живеят в с. Иречек, Каварненско. С един повече се водят в селата Войниково, Тервелско, Огражден, Генералтошевско и Стаевци, Шабленско.
Седем са жителите на с. Узово, община Генерал Тошево, а с по осем са три крушарски села – Земенци, Зимница и Огняново. В Генералтошевското село Лозница живеят 9 души.
Най-големите по брой жители села в област Добрич са тервелското Орляк, където населението е 1692 души и с. Оброчище, община Балчик, с 2101 души.
В национален мащаб селата без население или с едноцифрен брой жители са с 40 по-малко в сравнение с предходната 2019 година, сочат данните. Общият брой на селищата, в които живеят от един до максимум до 9 души, е 413, а 164 са тези, в които няма нито един постоянен обитател. Селата без население намаляват със 7 в сравнение с 2019 година.
С по един жител в страната са точно 61 села. По двама души живеят в 57 населени места, а по трима – в 44. 51-о са населените места в България с по четирима жители. С по пет души постоянно население са 34 села, а с по шестима жители – 37 села. Общо 43 села имат по седем жители, други 48 са с по осем обитатели, а 38 села са с деветима души население.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *