Водещи новини Култура

Почина писателят и журналист от Добрич Драгни Драгнев

Тази сутрин на 82 години е починал писателят, поет, публицист и дългогодишен журрналист от Добрич Драгни Драгнев, научи Про Нюз Добрич.

Драгнев е роден на 05.01.1939 г. в Добрич. След завършване на гимназия е студент в Учителски институт в град Шумен. Продължава образованието си във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, където се дипломира по специалностите Българска филология и История. Служи като военен моряк и дълги години е журналист в Добрич. Бил е кореспондент на БТА, учител, радиожурналист.

Сътрудничи на централния печат с поезия и публицистика. Първите си стихотворения публикува във вестници и списания във Варна и Добрич, както и във вестниците „Пулс” и „Народна младеж”. Първата му поетична книга „Жътва” (1973) излиза в издателство „Георги Бакалов” с редактор Петър Алипиев. Автор е на стихосбирките „Живея в равнина” (1992), „Близост” (2002), „Взаимни сетива” (2012), „Времето на лирическия герой” (2017) и няколко други. Автор е и на белетристика – „Таткови приказки” (2003), „Войната на хан Тервел” (2003), „Обич и гняв” (2004), „Гълъбови химни” (2005), „Часът на говорещите буболечки” (2007), „Невидимите пейзажи на любовта”, „Сънят на тревите”, „Сабя на брега” (2009), „Не събуждай мъртвите” (2006), „Нашата Дора Габе”, „Мъдрецът и птицата”, „Кръгът на Дора Габе” и други. Основна тема в поезията и белетристиката на Драгни Драгнев е съдбата на Добруджа и България в миналото и днес. Пише историческите драми „Аспарух” и „Тервел”.

Като писател, поет и публицист Драгни Драгнев е допринесъл изключително много с творчеството си за утвърждаването на родния край като неделима част от Отечеството ни. Автор е на шест стихосбирки, 12 романа, както и на публицистични книги за Дора Габе, историческите му драми: „Хан Аспарух“ и „Тервел“ са поставени в ДТ „Йордан Йовков“, както и пиеси за куклен театър, поставени в куклените театри на Добрич и Силистра.

Стихове на Драгни Драгнев са превеждани на руски, украински и унгарски език.

Вчера е публикувал последното си стихотворение във фейсбук:

П Р О Л Е Т
Навлиза пролет… Южни ветрове сега
обърнаха към слънцето земята
и на просторите зелената снага
отключва пак на птиците гърлата…
Запяха те … Издигнаха крила
и цялата природа залюляха…
А слънцето се спусна и постла
в гнездата им небесната си стряха.
Живеем с птиците, говорим с тях –
със вятъра, захапал здраво дните,
със песните за близост, за любов и грях,
със мъката и радостта в душите…
Виж, тържествува пролетта…
И изведнъж
поляга топъл облак връх тревата.
А тя, едва проходила след дъжд,
на рамото си взема и дъгата….
Лети земята – птицата във нас –
красива, нажалена, накърнима…
Покарва цвят… Капчук протяга глас.
Надежда за живот и здраве има…
Драгни Драгнев

Светла да е паметта на Драгни Драгнев!

Екипът на Про Нюз Добрич поднася съболезнования на семейството и близките му!

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *