Водещи новини - дясно Здраве Каварна

Злоупотреби на бивш шеф на МБАЛ Каварна и депутат са предадени на прокуратурата

Разследване на Васил Иванов за дейността на д-р Десислав Тасков излъчи Нова телевизия тази вечер

Разследването на журналиста Васил Иванов, излъчено тази вечер по Нова ТВ, е за дейността на настоящия депутат от БСП д-р Десислав Тасков по времето, когато той е бил управител на МБАЛ-Каварна. То припомня, неотдавнашни протести пред болницата в Каварна заради предстоящ фалит и четири неизплатени заплати на персонала и посочва констатирани от извършения одит нередности по време на управлението на д-р Тасков в периода от 2016 г. до края на 2019 година, доведен за шеф на лечебното заведение от тогавашния кмет на града –Нина Ставрева, тогава също член на БСП.

„Веднага след назначаването му, започват странни управленски решения. Още на третия ден Тасков сключва договор за правни услуги със адвокат от Шумен. В договора адвокатът се задължава да присъства в болницата един следобед, като не се уточнява, веднъж седмично, месечно или веднъж годишно. Единствената правна услуга,  извършена от адвоката, е споразумение с „Енерго-Про” за разсрочено плащане на сметка за ток от 60 хиляди лева. За същия период адвокатските му услуги струват на болницата 70 хиляди лева. Болницата заплаща 70 хиляди лева за да разсрочи дълг от 60 хиляди“, разказва репортажът на Васил Иванов.

„Освен този адвокат, директорът Тасков назначава и консултант по обществените поръчки от Варна. За срока на договора с него, болницата провежда две обществени поръчки. Консултантът не взима никакво участие в тях. Въпреки това са му заплатени 6 хиляди лева и бензин за 2 500 лв..

 И още- болницата купува без конкурс медицинско облекло за близо 30 хиляди лева. Фирмата, от която го купува, е избрана от директора Тасков. Бързо проучване на пазара показва, че същите медицински облекла струват два пъти по-евтино. Любопитно е също, че към поръчката и договора за доставка на медицинското облекло, Тасков е включил мъжко яке-бизнес клас, два мъжки костюма и бизнес обувки.

Бившият управител на МБАЛ Каварна е нанесъл вреди за над 100 000 лева на болницата

Съмнителните действия на директорът на болницата в Каварна, Десислав Тасков, сега депутат,  не спират дотук. Оказва се, че като директор той е раздавал пари на външни, непознати за персонала на болницата хора. Ето конкретен случай.  По нареждане на Тасков болницата е изплатила служебен аванс от 2 700 лева на Светлин Николов,  човек, който никога не е работил, не работи в болницата, няма нищо общо с нея и никой там не го познава.

 Още по-любопитен е случаят с друг фактура – за ремонт на автоматична скоростна кутия за 2 500 лева, която директорът Тасков носи в счетоводството и болницата му изплаща парите. Странно. Защото болницата не разполага с автомобил с автоматична скоростна кутия“, посочва още Васил Иванов. Според разследването му, автомобилът е собственост на Десислав Петров Тасков.  

Наред с ремонта на скъпата си лична кола, директорът Тасков я зарежда и  с гориво – също за сметка на болницата. Макар, че няма право на това, документите показват, че докато е бил директор, с частния си автомобил е изразходил 6 тона гориво на стойност 14 хиляди лева. Купувал е дори масло, антифриз и течност за чистачки, посочва още разследването на NOVA.

Пред Васил Иванов д-р Десислав Тасков коментира, че, когато е бил директор Общинският съвет в Каварна, без той да иска това,  е гласувал решение да му закупи служебна кола и да ползва шофьор. За да спестял пари на болницата, той не изпълнил това решение и карал личния си автомобил.

„Проверката , която направихме, установи, че това не е истина и че Общинският съвет има едно единствено решение за купуване на автомобил и то не е за купуване на автомобил за директора. Общинският съвет дава съгласие болницата да закупи товарен автомобил с висока проходимост за доставка на препарати, консумативи, разнасяне на медицински проби за анализи и други подобни дейности“, посочва NOVA.

Според разследването, когато д-р Тасков става шеф, болницата дължи малко над сто хиляди. Когато си тръгва вече са над шестстотин хиляди. Една година, след като напуска, задълженията на болницата са малко над триста хиляди лева.  Веднага след като Тасков напуска, за да стане депутат, служителите на болницата излизат на протест. Искат заплатите си и спасяване на болницата, която към онзи момент е във фактически фалит. Заради това Общината назначава извършване на одит на дейността на директора Тасков. Докладът от този одит вече е готов. Описаното в него с приложени доказателства и документи е изпратено в прокуратурата.  

Източник: NOVA

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *