Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Що е то „стерилизатор на книги“ и защо библиотеката в Добрич има нужда от такъв?

В проектобюджета на Община град Добрич е залегнала сума от 15 000 лева за закупуване на машина за стерилизиране на книги за Регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич. Про Нюз Добрич попита директора на библиотеката Невяна Христова какво представлява тази машина и защо институцията иска да се сдобие с такава.

Оказа се, че са малко регионалните библиотеки в страната, които все още нямат уред за стерилизация на книги. Добричката е сред тях. А ситуацията с Ковид 19 още повече налага закупуването на такава машина, защото тя почиства, освежава и обеззаразява.

„Фондът на библиотеката нарасна много и той има вече 406 000 библиотечни единици. Книгите в книгохранилищата поемат много прах, който трудно се чисти. А тези, които са в непрекъснато обръщение, се замърсяват освен с прах и с бактерии, с вируси. Те полепват не само върху корицата, но и по вътрешните страници на книгите. Сега, по време на пандемията, върнатите книги от читателите се заделят за 72 часа за дезинфекция и чак тогава ги връщаме в заемните“, обясни Христова.

Всъщност машината за стерилизиране на книги представлява нещо като фризер. Вътре в него могат да се поставят от една до шест книги. Подреждат се да висят като ветрило. В рамките на 30 секунди те се подлагат на температура от минус 10 до минус 50 градуса. Има ултравиолетови лъчи и филтър с висока производителност. Коефициентът на ефективност на стерилизацията е до 99.99 процента. 

„Машината е подходяща за книги преди и след заемането. Ако разполагаме с такава машина, ще отпадне необходимостта от задържането им за 72 часа. Читателите веднага ще могат да вземат исканата книга, защото времето за стерилизация е само 30 секунди. Така се гарантира здравето на читателите и на библиотекарите, а и библиотечният фонд ще се запази“, посочи Христова.

Тя обясни, че по принцип почистването на книгите става трудно, с четка и прахосмукачка, но това не води напълно до обезпрашаване и обезпаразитяване. В библиотеката има UVC лампи за обеззаразяване на помещенията, но такава машина би дала 100% сигурност. Тя чисти и други полепнали отпадъци, например слюнка.

Цените на тези „фризери за книги“ варират от 7 500 лв. до доста по-скъпи - 80 000 лева. Чуждо производство са, има внос от Китай, Турция, Италия.

„Ние не можем да си позволим голям разход, затова сме заложили около 15 000 лева. В момента проучваме пазара. Първоначално ще се насочим към закупуване на една машина, за да видим доколко може да върши работа. Например нямаме информация лампите колко часа могат да работят, на колко време трябва да се сменят и за каква цена. Трябва да знаем по колко книги можем да чистим на ден, колко можем да я натоварваме. Много са въпросите, на първо време ще вземем една машина и ако видим, че върши работа, тогава ще мислим за втора. Дано не са скъпи резервните части. Една машина по принцип не ни е достатъчна, трябва да имаме в книгозаемане, в детския отдел, в читалнята също“, изтъкна Невяна Христова.

c