Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ученик от Добрич е първия турист за 2021 г. в Царевец, единствения отворен музей

Четвъртокласник от Добрич е първият турист на Царевец за тази година, съобщиха от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

В 12.00 часа днес десетгодишният Николай Петров бе официално посрещнат от директора на Регионален исторически музей - Велико Търново д-р Иван Църов, който му бе и личен екскурзовод по време на разходката на историческия хълм.

„Тук ме доведе историята. Празнувахме във Велико Търново Новата година. Пожелавам нещата с вируса да се оправят и да има повече излекувани хора”, каза първият посетител на музея за 2021 г. Николай Петров от Добрич.

Той призова и повече хора да се докоснат до Царевец.

Възпитаникът на добричкото СОУ "Димитър Талев", заедно с родителите си и приятели, е във Велико Търново специално за новогодищните празници и очаква да посети и останалите музейни обекти, които отварят врати за посетители утре.

Като архитектурно-музеен резерват на открито Царевец е единствения музеен обект в страната отворен за посещение след затягане на противоепидемичните мерки през ноември.

От началото на 2021-а година поетапно, при спазване на предписанията за безопасност, ще бъдат отворени за посещения и останалите обекти от структурата на Регионален исторически музей-Велико Търново.

От 2 януари индивидуални посетители ще приемат музей "Възраждане и Учредително събрание", Мултимедийният посетителски център "Царевград Търнов", църквата "Св 40 мъченици" и църквата "Рождество Христово" в Арбанаси. На 4 януари врати ще отворят Археологическият музеи и музеите "Затвор" и "Сарафкина къща".

c