Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Деца ще творят в работилница в къщата-музей на Адриана Будевска в Добрич

С проект „Превъплътителката Адриана Будевска – да изживеем заедно театъра” кандидатства пред Министерството на културата Регионалният исторически музей /РИМ/ в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич главният уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков” д-р Кремена Митева. Той е на стойност 39 886 лева.

Проектът предвижда оборудване за експозиция и творческа работилница в къщата-музей „Адриана Будевска”. Експозицията ще бъде разположена в две от стаите, интериорът й ще бъде възстановен какъвто е бил. Д-р Митева посочи, че мебелите са реставрирани в реставрационната на музея. Ще бъдат поставени вътрешни и външни табла, които да впечатляват още при преминаването по улицата.

В третата стаичка на къщата ще бъде обособено творческо пространство – работилница. Там ще бъдат подредени масички, столчета, за да могат деца да творят. Те ще рисуват, ще правят проекти за декори и костюми. Предвидена е и театрална завеса, ще се изнасят мини театрализации. При хубаво време това ще става навън. Д-р Митева разказа, че като малка Адриана Будевска е правила в задния двор представления със съседски деца. 

Ако проектът на РИМ бъде одобрен той ще се реализира в рамките на пет месеца - от началото на следващата година до 1 юни.

c