Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Цяло село край Добрич помага на съпрузи, изгубили сина си и дома си при пожар

Срещаме 60-годишния Димо да върви по главната улица на село Малка Смолница. Слабичък, прегърбен, носещ товара на огромната трагедия, която сполетя семейството му преди дни. 

По лицето му още има следи от огъня, когато опитал да влезе в горящата стаичка, за да спаси 28-годишния си син Методи. Върви, а сълзи се стичат от очите му. От време навреме ги изтрива с опакото на ръкава си.

Трагичният инцидент стана в 17.13 часа на 10 ноември. По предварителни данни причината е неправилно боравене с печка на твърдо гориво. Психичноболният син по невнимание обърнал печката и огънят лумнал. По това време майка му била в болница след ампутация на два пръста на крака й. А баща му бил навън по работа.

Щом Димо забелязал пожара, опитал да помогне, но огънят и димът не позволили. Когато двата пожарни екипа изгасири пожара и разчистили руините открили силно овъгления труп на Методи. Напълно изгоряла и къщата.

„Детето беше на 28 години, но не беше добре. Не можеше да говори. Бутнало е буриите и къщата се запали. Имаше голям огън, много голям дим се вдигна. А то вътре. Не можах да го изкарам. Още имам следи“, обяснява Димо Методиев Димов и показва следите по обгорялата кожа на лицето си.

„Докато дойде пожарната и издъхна. Сега вървя по пътя и рева. Всеки ден са ми влажни очите“, разказва почерненият баща. „Едно дете имах и то си отиде. Къщата, ще я направим. Но детето, няма как да се върне“, нарежда той.

И разказва, че синът му не е можел да говори, но не е създавал проблеми в селото. Понякога излизал на главния път към Добрич и се налагало хора от селото, дори полицаи, да го прибират.

След трагедията Димо и съпругата му останали на улицата. Домът им е изпепелен до основи, както и всичко в него. Оцелели само кучето и магаренцето, които мъжът храни всеки ден. И буркани със зимнина, които им помагат, за да се прехранват.

Приютил ги съсед. „Приеха ме хора от селото, една стаичка ми даде съседът бате Тинчо. Кметът обеща да помогне, кооперацията също. Много е тежко“, споделя Димо. Той е 60 години, няма постоянна работа, нито възраст или стаж за пенсия. Чисти на кравите в селото, помага там, където го повикат.

„Аз съм циганин, християнин. Но има човечност, бате Тинчо ме прибра“, споделя с благодарност мъжът.

Кметът се е ангажирал до Нова година да бъде доставен фургон за семейството. Чакаме го, но трябва да имаме търпение, продължава Димо. От Общината помогнали и за погребението на сина му.

„Не са създавали проблеми, нито Димо, нито жена му. Много кротки хора са, работни“, споделят съседи на семейството, с които разговаряхме. „Димо е много добър. Тя повече викаше заради детето, ама сега вече няма да има на кого“, споделя възрастна жена от селото.

В селото няма друг честен като Димо, сподели съседът Евтим. "Ако на пътя му падне мотиката, ще я вземе и ще му я занесе", обяснява той. Дори нарочно му предложил да вземат дини от чужд бостан, но възрастният ром бил категоричен. Връщал всеки заем. Съседът се е зарекъл през лятото на мястото на опожарената къща на Димо и Ваня да направи лятна кухня. Надява се добри хора да помогнат да се съберат нужните около 2 000 лева.

Хората от Малка Смолница са решили да помогнат на семейството след сполетялата ги трагедия. От 30-те процента, придобити от продажба и отдаване под наем на общински имоти, предоставени за управление на селото, ще бъде закупен фургон на стойност 4 500 лева за Димо и Ваня. Решение за това взе на последното си заседание Общинският съвет на Община Добричка по предложение на кметския наместник Тихомир Колев. Решението да бъде помогнато на хората с опожарен дом е взето на общоселско събрание четири дни след пожара.

Семейството е от ромски произход, но не създава никакви проблеми. И двамата са всеотдайни и решението е взето безрезервно от всички хора в селото, обясни кметският наместник Тихомир Колев.

Станислава КРЪСТЕВА

c