Водещи новини Добричка Общество

Цяло село край Добрич помага на съпрузи, изгубили сина си и дома си при пожар

Срещаме 60-годишния Димо да върви по главната улица на село Малка Смолница. Слабичък, прегърбен, носещ товара на огромната трагедия, която сполетя семейството му преди дни. 

По лицето му още има следи от огъня, когато опитал да влезе в горящата стаичка, за да спаси 28-годишния си син Методи. Върви, а сълзи се стичат от очите му. От време навреме ги изтрива с опакото на ръкава си.

Два екипа на Пожарната са гасили пламъците в Малка Смолница, където загина 28-годишният Методи

Трагичният инцидент е станал в 17.13 часа на 10 ноември. По предварителни данни причината за пожара е неправилно боравене с печка на твърдо гориво. При пожара къщата е изгоряла изцяло, от нея нищо не е останало.  Бащата се опитал да помогне, но огънят и димът са му попречили. При пожара загина психично болният син на Димо. Пожарът избухнал след като той обърнал печката на твърдо гориво и огънят лумнал. По това време майка му била в болница след ампутация на два пръста на крака й. А баща му бил навън по работа.

Когато двата пожарни екипа изгасири пожара и разчистили руините открили силно овъгления труп на Методи.

„Детето не беше добре. На 28 години беше. Не можеше да говори. Бутнало е буриите и къщата се запали. Имаше голям огън, много голям дим се вдигна. А то вътре. Не можах да го изкарам. Още имам следи“, обяснява Димо Методиев Димов  и показва следите по обгорялата кожа на лицето си. „Докато дойде пожарната и издъхна. Сега вървя по пътя и рева. Всеки ден са ми влажни очите“, разказва почерненият баща. „Едно дете имах и то си отиде. Къщата, ще я направим. Но детето, няма как да се върне“, нарежда той.

Загиналият в пожара в Малка Смолница е бил с психични отклонения, от много бедно семейство

И разказва, че синът му не е можел да говори, но не е създавал проблеми в селото. Понякога излизал на главния път към Добрич и се налагало хора от селото, дори полицаи, да го прибират.

След трагедията Димо и съпругата му останали на улицата. Домът им е изпепелен до основи, както и всичко в него. Оцелели само кучето и магаренцето, които мъжът храни всеки ден. Има и буркани със зимнина, от които си вземат, за да се хранят.

Закупуват фургон за останало без дом при пожар семейство от Малка Смолница

Приютил ги съсед. „Приеха ме хора от селото, една стаичка ми даде съседът бате Тинчо. Кметът обеща да помогне, кооперацията също. Много е тежко“, споделя Димо. Той е 60 години, няма постоянна работа, нито възраст или стаж за пенсия. Чисти на кравите в селото, където го повикат.

„Аз съм циганин, християнин. Но има човечност, бате Тинчо ме прибра“, споделя с благодарност мъжът.

И допълва, че кметът се е ангажирал до Нова година да бъде доставен фургон за семейството. Чакаме го, но трябва да имаме търпение, продължава Димо. От Общината помогнали за погребението на сина му.

„Не са създавали проблеми, нито Димо, нито  жена му. Много кротки хора са, работни“, споделят съседи на семейството, с които разговаряхме. „Димо е много добър. Тя повече викаше заради детето, ама сега вече няма да има на кого“, споделя възрастна жена от селото.

Обясняват, че хората от Малка Смолница са решили да помогнат на семейството след сполетялата ги трагедия. От 30-те процента, придобити от продажба и отдаване под наем на общински имоти, предоставени за управление на Малка Смолница, ще бъде закупен фургон на стойност 4 500 лева за семейството на  Димо Димов и Ваня Станчева. Решение за това взе на последното си заседание Общинският съвет на Община Добричка по предложение на кметския наместник Тихомир Колев. Решението да бъде помогнато на хората с опожарен дом е взето на общоселско събрание четири дни след пожара.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *