Здраве Общество Туризъм

ГЪРЦИЯ: Глоба от €150 при неизползване на маска в колата

Изискването важи за районите на двата мегаполиса – Атина и Солун, определени като рискови зони 3 и 4

Заради затягането на мерките срещу разпространението на коронавируса в Гърция, пътуващите с автомобил в районите от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено) трябва да носят маски и в автомобилите. Сред областите, за които важи разпореждането, са Атина и Солун.

Установените нарушители ще подлежат на финансова санкция в размер на 150 евро, съобщават от пресслужбата на МВнР

Мерките включват задължително носене на предпазна маска и при използването на таксиметров транспорт. При пътуване с лек автомобил се допуска изключение от правилото в случаите, когато шофьорът е сам или с него пътуват роднини по пряка линия. Задължително е и носенето на предпазна маска в професионалните моторни превозни средства, когато, освен шофьора, има и друг персонал или пътници.

В конкретната ситуация са облагодетелствани мотоциклетистите, както и спътниците им, тъй като за тях е достатъчно да с предпазни шлемове (каски).

За районите от ниво на риск 4 (червено) в един лек автомобил могат да пътуват максимум трима души, а в районите от ниво на риск 3 (оранжево) – четирима.

В Гърция е въведена четиристепенна карта за оценка на здравния риск от разпространението на коронавирус.

Към момента областите, които попадат в оранжевата зона, са Серес, Солун, Атина, Йоанина, Трикала, Лариса и Ливадия, а в червената зона е област Кастория, както и Козани.

При необходимост от съдействие от МВнР напомнят, че българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg; embassbg@otenet.gr, consular.athens@mfa.bg;Consulate.Thessaloniki@mfa.bg.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *