Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Константин Томов: Чрез музиката човек може да напусне сивия свят и да влезе в един по-цветен

28-годишният Константин Томов е роден в Добрич, но от 4-годишен живее в София. Споделя, че има роднини тук и всяко лято посещава града ни. Наскоро младият мъж спечели голямата награда в 4-ото издание на Sofia Singer Songwriter Fest (международен фестивал за автори-изпълнители). Талантливият музикант, след блестящ и силно артистичен сет в големия финал, получи висок клас лютиерска китара, предоставена от „Кремона”.

- Честита награда! Бихте ли разказали за читателите ни за Sofia Singer Songwriter Fest?

- За първи път съм на този фестивал, досега не знаех за него. Бях поканен от организаторите. Той се проведе в два дни. Първия ден се изпълняват две авторски песни и една на „Бийтълс”, като се оценяват способностите на китара, комуникацията с публиката и, разбира се, звученето на самата песен и текста. Втория ден – се изпълняват три авторски песни и една на „Бийтълс”. Условието е изпълнителят да си акомпанира само с китара, само китара и глас, без никакви допълнителни ефекти и други инструменти.

- Колко изпълнители участвахте във фестивала?

- Бяхме деветима първия ден. За втория трябваше да преминат четирима, но направиха компромис, тъй като беше много оспорвано понеже всички бяха доста силни изпълнители, и на втория ден бяхме петима. Всички участваха по покана на организаторите.

- Очаквахте ли да спечелите голямата награда?

- Надявах се на нея, разбира се, като всеки друг. Но дори и да не я бях спечелил всичко, което преживях там, запознанството с колегите, възможността да чуя тази хубава музика, която те са създали и текстовете им беше достатъчна награда за мен. Беше прекрасно. Създадох много приятелства. Най-вероятно ще имаме бъдещи проекти с колегите. Това е най-важното от този тип конкурси, не толкова кой ще спечели наградата, а по-скоро контактите, които успяваме да създадем.

- С какво се занимавате в момента?

- Аудио-видео монтажист съм в платформата „Уча се”. Отделно съм сесиен музикант, т. е. когато някой има нужда от някакъв инструмент за неговото парче ми се обажда и аз отивам да го запиша. Главно записвам цигулка, китара и гласове. Една година преподавах в 151 училище понеже съм завършил в СУ „Свети Климент Охридски” Начална и предучилищна педагогика с музика.

- Какво е музиката за Вас? Явно се занимавате от малък в тази сфера?

- Да, от 4-годишен сам цигулар, в последствие учих в музикалното училище. Музиката е нещо, неотлъчно съпътстващо моя живот. Едно място, в което човек може да се изгуби и да напусне сивия свят и да влезе в един по-цветен.

- Участвали ли сте до сега в други конкурси – с пеене, със свирене?

- През 2012 година участвах в „Гласът на България”, където стигнах до двубоите. По-миналата година участвах в един конкурс за изпълнение на китара и глас в Плевен. Там също спечелих първо място.

c