Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

„Двореца“ организира концерт за деца, в който приказките се превръщат в музика

Концерт за деца от цикъла „Дивертименто” - “Музиката и книгите”, ще се състои на 12 октомври от 11.00 часа в Каменната зала на Двореца в Балчик, съобщават от културния център.

„Дивертименто“ е серия от интерактивни музикални представления за деца на възраст между 5 и 12 години. Спектаклите съчетават разкази за музиката, музикални изпълнения и музикални игри за посетителите.

Програмите разкриват пред децата вълшебството на музиката, музикалните инструменти и професии по един достъпен и забавен начин. Класическата музика става разбираема и близка, изпълнена от изключителни професионалисти. Концертите приканват децата активно да се включват в творческия процес и помагат на всяко дете да развие свое индивидуално отношение към музиката.

Тримата музиканти от „Дивертименто“ - Грациела Панайотова, София Радилова и Младен Тасков, са обединени от идеята, че любовта към класическата музика се възпитава. Водеща на спектакъла е Даниела Йорданова.

Програмата „Музиката и книгите” показва връзката между литературния и музикалния език, съпоставя букви - ноти, композитор - писател, герои - музикални теми. Обяснява как музиката разказва.

Децата ще решават и музикална задача. Започва се приказка с музикален съпровод, повествованието спира, а музиката довършва историята сама. От децата се очаква да си представят финала на приказката според звученето на музиката и да разкажат своя вариант.

Програмата е изградена върху музика от композиторите Камий Сен-Санс, Николай Римски- Корсаков, Сергей Прокофиев, Едвард Григ, Александър Владигеров, Жорж Бизе.

Входът е свободен. Децата ще разберат как приказките оживяват и как образите се превръщат в любима музика. Очакват ги много музикални предизвикателства, загадки и задачи.

c