Култура

Гинка Димова и Славко Славов представят живопис и рисунки в галерията в Добрич

В две от залите на Добричката художествена галерия ще бъдат представени творбите от съвместната изложба „Живопис и рисунки“ на Гинка Димова и Славко Славов. Ценителите на изящните изкуства ще могат да ги видят на 8 октомври, на вернисаж от 15.00 до 19.00 часа, съобщиха от галерията.

В Зали 1 и 2 ще бъдат представени творби от последните три години, изпълнени с акрил, акварел, туш, молив и други. Живописните творби съдържат фигурални елементи, флорални мотиви, абстрактни и геометрични форми, които влизат във взаимовръзки, за да приобщят зрителя към един хармоничен свят, изпълнен с много цвят, светлина, ритъм и необичайни пространствени решения.

Гинка Димова завършва Великотърновски университет „ Св.Св. Кирил и Методий”, специалност „Изобразителни изкуства”. Учи живопис при проф. Александър Терзиев и доц. Янаки Манасиев. От 1995 г. до 2003 г. живее, работи и специализира в Братислава, Словакия. Член на СБХ, секция „ Живопис”, Сдружението на художниците – Варна и Дружеството на художниците – Добрич. Първата й самостоятелна изложба е през 1984 г. в София. Следват участия в Добрич, Братислава, Нитра, Серед, Трявна, Варна, София, в Международен симпозиум по живопис в Германия /1988г./, Словакия /1996г./, Полша /2010г./. Носител е на национални награди и номинации. Работи в областта на живописта, колажа и рисунката. Нейни творби са собственост на художествени галерии и частни колекции в Индия, Германия, Норвегия, Словакия, Чехия, Полша, НХГ – София, Варна, Велико Търново, Добрич и други.

Славко Славов завършва Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „ Графика”, в ателието на проф. Иван Маринов и доц. Мотко Бумов. Член е на СБХ, секция „ Графика и илюстрация”, Сдружение на художниците – Варна и Дружество на художниците – Добрич. Първите години работи графика, но най–значителна част от творческия му път е посветена на керамиката. Има участия с керамика реализира от 1984 г. до 2011 г. на Международен мострен панаир в Пловдив, Варна, Париж – Франция, Касел – Германия, Брюксел – Белгия, Истанбул – Турция, Солун – Гърция, Римини – Италия. Създава производствен цех за художествен порцелан във Варна, разработва различни видове глини за производство на художествени керамични и порцеланови изделия и провежда курсове за работа с тях. Експериментира и представя техники в областта на живописта. Участва в национални изложби на Съюза на българските художници във Велико Търново, Варна, Бургас, Добрич, Плевен, Разград. Негови творби са собственост на художествени галерии и частни колекции в страната и чужбина.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *