Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Номинирана за "Пазител на традициите" с изложба в Дом-паметника в Добрич

До края на месец ноември 2020 г. Дом-паметник „Йордан Йовков” в Добрич предлага среща с творчеството на сливенската художничка Дора Куршумова. Поредната нейна изложба живопис илюстрира моменти от една емблематична книга на Йордан Йовков. Затова е озаглавена „Мигове от „Старопланински легенди”, съобщава д-р Кремена Митева, главен уредник  в Отдел „Литература и изкуства“ на „Регионален исторически музей – Добрич“.

Изложбата е посветена на 140 години от рождението на Йордан Йовков, 40-годишнината на Дом-паметник „Йордан Йовков”, на Деня на независимостта и Деня на Добрич.

По темата художничката е нарисувала над 120 картини, вече представени в село Жеравна и в град Сливен. В Добрич авторката гостува за първи път с 49 от тези творби. Преимуществено в топли багри Дора Куршумова пресъздава колоритния жеравненски пейзаж, както и знаковите герои от Йовковия сборник. На платната оживяват Шибил и Рада, Пауна и Индже, волната циганка Божура, гордата Ранка, смелата в любовта си Тиха и още много образи от „Старопланински легенди”. Сякаш чуваме плачещия кавал на хайдутина Стефан, дивим се на тежкото чорбаджийско хоро в къщата на хаджи Драган и с удивление проследяваме знака на светулките в нощта. Публиката на тази изложба действително ще попадне сред Йовковите легендарни сюжети, а истинските ценители на изкуството ще могат да запазят скъп спомен от събитието, като си купят картината, впечатлила ги най-силно, посочва д-р Кремена Митева.

Родената в гр. Стара Загора Дора Куршумова е не само художник, но също писател, общественик, будител, човек с мисия. До момента е представила 40 свои самостоятелни изложби в различни градове на страната. Автор е и на редица книги, представящи бита и културата най-вече на Сливенския край. Тя се опитва да разчете символиката на българските шевици, килими и носии, да припомни легендите, с които е богат градът на стоте войводи. Художничката обича да реализира различни творчески и образователни игри, майсторилници за малки и големи, свързани с тъкане, рисуване, багрене и други. Затова никак не е случайно, че през 2020 г. Дора Куршумова е номинирана за „Пазител на традициите”.

"Срещата с творчеството на Дора Куршумова ще бъде наистина вълнуваща. Не я пропускайте!", кани главният уредник  в Отдел „Литература и изкуства“ на „Регионален исторически музей – Добрич“ Кремена Митева.

c