Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Започнаха разкопките на Късноантичната крепост в Балчик

Започна археологическият сезон на Късноантичната крепост в кв. "Хоризонт" в Балчик, съобщи директорът на Историческия музей в Белия град Радостина Енчева. Ръководители на проучването са д-р Румяна Колева и д-р от Софийски университет „Свети Климент Охридски” и Радостина Енчева.

Тази година студентите от 3 курс „Археология” на университета няма да проведат редовната си практика на Късноантичната крепост заради COVID-19, сподели за Про Нюз Добрич Радостина Енчева. По тази причина Историческият музей в Балчик е кандидатсвал с проект пред Министерството на културата на стойност 18 000 лева. Проектът е един от одобронети общо 52 от цялата страна. Археологическите разкопки ще продължат 16 дни.

Проучванията на Късноантичната крепост в Балчик започват още през 70-те години на миналия век от археолога Марин Димитров, който вече е покойник. Проведена е и мащабна международна експедиция със специалисти от бившите социалистически държави. През 1992 година крепостта е обявена за паметник на културата. Това е най-голямата по площ късноантична крепост на територията на България.

По принцип е работено в южната част на крепостта, разказа Радостина Енчева. Западната порта е разкрита, тя е реставрирана и консервирана по проект, спечелен от Община Балчик. Проучван е и валът. Преди няколко години са открити две златни монети на император Константин Фока Втори.

Покрай Късноантичната крепост в момента по проект се изгражда градски парк на Балчик. Надявам се тя да бъде социализирана и да започнат да я посещават туристи, каза Радостина Енчева.

c