Общество

Световен ден на ЛГБТ общността

На 28 юни се чества Световният ден на ЛГБТ общността (лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните). Идеята на световния ден е да бъде ясно заявено, че хората трябва да се гордеят със сексуалната си ориентация и полова идентичност, че сексуалното разнообразие е дар и че сексуалната ориентация и полова идентичност са вродени и не могат да бъдат променяни.

Това е заложено и във флага на ЛГБТ общността, който представлява съчетание от цветовете на дъгата и по този начин отразява разнообразието в ЛГБТ общността. Знамето е създадено от художника Гилбърт Бекър през 1978 г. и след няколко промени от 2008 г. най-честият вариант е с шест ленти, обикновено хоризонтални, като червената е най-отгоре и цветовете са подредени, така че да приличат на естествена дъга.

Цветният флаг, символ на надеждата за хората с различна сексуална принадлежност или ЛГБТ общността, за пръв път се развял в Сан Франциско по време на парад на 25 юни 1978 година.

Съдържал е осем цвята – два повече от днешната версия – и е бил създаден от Гилбърт Бейкър – открит хомосексуалист, художник и активист. Било му възложено да проектира символ на ЛГБТ общността от Харби Милк, първият открит гей, избран на изборна държавна длъжност в щата Калифорния.

Бейкър черпи вдъхновение от американското национално знаме, което тогава чества своята двестагодишнина. Той се вдъхновява и от дъгата, която показва цветовете в почти същата последователност на бъдещия флаг. Той придава значение на всеки цвят: горещото розово за секс, червено за живот, оранжево за изцеление, жълто за слънчева светлина, зелено за природа, тюркоаз за магия, синьо за хармония и виолетово за дух.

Първоначално флагът е бил с големина от около 30 на 60 фута и Бейкър, който тогава е бил на 27 години, го е шил на ръка. „Когато вятърът развя знамето, забравих за всичко”, посочва създателят пред Си Ен Ен през 2015 година. „Видях реакцията на останалите и си помислих, че се е получило по-добре от очакваното”.

След този успешен дебют Бейкър премахва два от цветовете, за да направи по-лесно масовото производство. Отпадат розовото и тюркоазеното, като остават останалите шест цвята.

Гилбърд Бейкър умира през 2017 година на 65 години. В същото интервю пред Си Ен Ен той разкрива основанията му за дизайна на знамето. „Ние се нуждаехме от нещо, което за изрази нашата радост, красота и сила. Дъгата направи това. Ние сме древно, прекрасно племе от хора. Избрахме нещо от природата. Избрахме нещо красиво”, разказва той.

ЛГБТ правата по света

Все още има много държави, предимно в Африка, Азия и Южна Америка, в които различната сексуална ориентация е престъпление. В някои от тях наказанието за практикуване на гей-секс дори е смърт – такива са Иран, Саудитска Арабия, Йемен, Судан, Мавритания, Нигерия, Сомалия, а от няколко месеца и в Бруней.

Няма Европейкса държава, която да не е декриминализирала хомосексуализма, макар и в Русия да има закони, които забраняват „хомосексуалната пропаганда“.

Само 28 страни са признали гей-браковете – Австралия, Австрия, Аржентина, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Дания, Еквадор, Ирландия, Исландия, Испания, Канада, Колумбия, Люксембург, Малта, Мексико, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Португалия, САЩ, Тайван, Унгария, Финладния, Франция, Швеция и Южна Африка.

ЛГБТ в България

Според изследване на общественото мнение, проведено в България през 2015 година, 79% от българите са против легализирането на еднополовите бракове. България остава една от европейските страни с най-силно негативно отношение срещу гей-общността, въпреки че у нас хомосексуализмът е декриминализиран още през 1968 година (една година преди бунтовете в Ню Йорк, година след декриминализацията във Великобритания и повече от 35 години преди да бъде изцяло декриминализиран в САЩ).

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *