Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Възстановка на обредите за обичая Еньовден, представиха децата от НЧ „Български искрици” в Добрич

Деца и младежи от Народното читалище „Български искрици” в Добрич представиха възстановка на обредите за красивия летен празник Еньовден.

Над 30 деца посещават кръжоците в читалището. В днешната възстановка, която се състоя пред Археологическия музей в АЕМО „Старият Добрич”, участваха десетина от тях. Те представиха голяма част от обредите и ритуалите, свързани с празника.  Разказаха за целебните лъчи на изгрева, докоснали водата; за магическа сила в билките; за венецът от 77 билки и половина, за мълчаната вода и ладуването – пресъздадоха обичая „Еньова булка”, наричаха за здраве, любов и плодородие.

Спазвайки традицията, в края на възстановката децата раздадоха на присъстващите стръкче билка.

Инициативата е по проект „Жива история”, финансиран от Община Добрич, с подкрепата на Регионален исторически музей –Добрич.

„През цялата изминала година работихме по проекти за възстановяване на обичаи от българския обреден календар” – разказа Пламен Николов от читалището, чиято работа е пряко свързана с децата. „Започнахме с коледуването, след това, макар и без възстановка, децата бяха запознати със зимните обичаи,  направихме възстановка на обичаите за Петльовден, заедно с жива картина на историията, а след това подготвихме обичаите за Благовец, които не можахме да покажем поради възникналата епидемиологична обстановка. Държа да отбележа, че за по-малко от седмица децата успяха да разучат обичаите, свързани с Еньовден и да ги представят днес на нашите съграждани”.

За трети юли екипът на Народното читалище „Български искрици”, заедно с техните възпитаници са подготвили жива картина на тема „Хайдутство”, която също е в рамките на проекта.

c